Live

Luxul în care trăiește soția lui Bashar al-Assad, în timp ce Siria se sufocă sub atacuri chimice și asedii cu rachete

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Instagram/Asma al-Assad

Născută și crescută în Marea Britanie, Asma al-Assad, soția președintelui sirian Bashar al-Assad, era privită drept o rază de speranță pentru poporul din Siria. Acest lucru s-a schimbat radical în ultimii ani. Alma al-Assad a fost supranumită „Prima Doamnă a Iadului” și este acuzată că susține atrocitățile comise de soțul ei, că trăiește într-un lux greu de imaginat, în timp ce milioane de sirieni părăsesc țara, îngroziți de războiul civil care le-a ucis rude și prieteni.

Asma al-Assad s-a născut la Londra, din părinți sirieni, la 11 august 1975. Mama ei era diplomat, tatăl ei, un medic cardiolog respectat. Asma a absolvit King's College din Londra în 1996, obținând o diplomă în informatică și una în literatură franceză. Ea trebuia să urmeze un master la Universitatea Harvard când l-a cunoscut pe actualul ei soț, Bashar al-Assad. Cei doi s-au căsătorit în decembrie 2000, iar Asma a renunțat la jobul ei din domeniul investițiilor bancare și s-a mutat cu soțul ei în Siria.

Citește și ”Cele mai bine păzite secrete ale mafiei din România. Protocoalele ce nu vor fi desecretizate nici în 1000 de ani”

Educația ei și faptul că este fluentă în patru limbi străine (engleză, franceză, spaniolă și arabă) i-au construit o imagine pozitivă în rândul sirienilor, la începutul anilor 2000. Ea era văzută și drept un exemplu pentru femeile și tinerele din Orientul Mijlociu: era o femeie îmbracată elegant, educată, modernă, care nu purta văl și reprezenta îmbinarea perfectă dintre cultura Occidentală și cea Orientală.

În ultimii ani, pe măsură ce Siria a fost cuprinsă de un război civil și terorism, iar președintele Bashar al-Assad a fost adeseori arătat cu degetul pentru crimele atroce comise asupra propriului popor, imaginea Asmei al-Assad s-a schimbat radical.

Foto: Instagram/Asma al-Assad

Asma și-a susținut în tot acest timp soțul. „Ei au început să se simtă foarte confortabil în această poziție de putere, iar puterea corupe. Au ajuns să se simtă bine în regimul autoritar pe care l-au construit. După șapte ani în care ai văzut carnagii, distrugere și exodul populației, este greu de crezut că ea și alții de la vârful regimului sirian nu știu ce se întâmplă în țară”, spune analistul Chris Doyle.

În 2012, Wikileaks a publicat mii de e-mailuri private ale Asmei al-Assad, din care reieșea că Prima Doamnă a Siriei era mai preocupată de shopping decât de urmările dramatice ale războiului civil. Mai exact, Alma al-Assad cheltuia 11.500 de euro pe lumânări parfumate și alți 350.000 de euro pe mobilă și candelabre aduse de la Paris.

Asma și Bashar al-Assad locuiesc într-o proprietate din Damasc a cărei valoare este estimată la cel puțin 1 milion de euro. Prima Doamnă își comandă pantofi în valoare de 7.000 de dolari, cu tocuri încrustate cu cristale, iar toate comenzile sunt livrate în Dubai, pentru a evita sancțiunile internaționale impuse familiei al-Assad.

Într-un interviu rar acordat în 2016 televiziunii ruse Channel 24, Asma al-Assad a fost scutită de reporter de întrebări dificile. În schimb, i s-au adresat întrebări „servite”, care să contureze o imagine favorabilă Primei Doamne a Siriei.

„De ce insistă presa occidentală să vă critice familia, în loc să se concentreze asupra muncii caritabile pe care o faceți?”, a întrebat-o reporterul rus.

„Ar trebui să îi întrebați pe ei asta”, răspunde Asma al-Assad, potrivit The Guardian.

Foto: Instagram/Asma al-Assad

În același interviu, în care Asma este supranumită de ruși și de revista Vogue „trandafirul deșertului”, ea critică modul duplicitar în care războiul din Siria este înfățișat în Europa. „Uciderea copiilor este înfățișată diferit, în funcție de loialitățile părinților”, spunea ea. Asma al-Assad a mai afirmat și că i s-a oferit șansa de a fugi, alături de cei trei copii ai săi, din Siria, și protecție, dar că a refuzat: „Nu e greu de ghicit ce urmăreau acei oameni: să zdruncine încrederea populației siriene în președinție. Așa că am decis să rămân”.

 

 

 

 

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Liderul ISIS, Abu Yusif, a fost ucis într-un atac aerian în Siria, susțin SUA

Austria atenționază refugiații sirieni să se pregătească de plecare. Câți oameni au primit notificări

„Axa Rezistenței” se clatină. Prăbușirea regimului Assad pune în dificultate Iranul, rămas fără singurul aliat regional. Ce opțiuni are

Rusia caută refugiu în Libia, după retragerea din Siria. Discuții cu generalul Khalifa Haftar despre transferul de echipamente militare

Partenerii noștri