Video Lava provenită de la erupția unui vulcan a înghițit parcarea unui celebru centru spa geotermal din Islanda
Lava provenită de la cea mai recentă erupţie vulcanică din sud-vestul Islandei a înghiţit joi parcarea principalei atracţii turistice a ţării, centrul spa geotermal Blue Lagoon, potrivit imaginilor publicate de media islandeze.
Un flux de lavă neagră şi portocalie putea fi văzut acoperind zona, care servea ca parcare pentru 350 de maşini şi ca spaţiu pentru autocare.
🚨BREAKING NEWS…. The famed Blue Lagoon on the Reykjanes Peninsula of Iceland is now in deep peril. The latest volcanic eruption (began yesterday) has now swallowed up the entire BL Carpark and is still on the move. DEVELOPING… #BlueLagoon #Iceland #Grindavik #Volcano pic.twitter.com/AWMsbmzGua
— Steve Norris (@SteveNorrisTV) November 21, 2024
O clădire de servicii utilizată pentru depozitarea bagajelor vizitatorilor a fost, de asemenea, înghiţită de lavă, dar se pare că nu există o ameninţare imediată la adresa bazinelor cu apă termală, după ce înaintarea lavei a fost stopată de un zid de protecţie.
O responsabilă din cadrul Blue Lagoon, Helga Arnadottir, a declarat pentru cotidianul Morgunbladid că nu ştie când va putea fi redeschis locul pentru vizitatori. „Autorităţile evaluează în prezent situaţia”, a spus ea, potrivit AFP, preluată de Agerpres.
A șaptea evacuare într-un an
Satul pescăresc Grindavik şi Blue Lagoon au fost evacuate miercuri seară după o erupţie în fisura vulcanică Sundhnúksgígar din peninsula Reykjanes, pentru a şaptea oară într-un an.
Incredible helicopter view of the new eruption in Iceland 😍 pic.twitter.com/cR0RPipGb6
— Volcaholic 🌋 (@volcaholic1) November 21, 2024
Majoritatea celor 4.000 de locuitori din Grindavik fuseseră deja evacuaţi în urmă cu un an, cu puţin timp înainte de prima erupţie vulcanică din regiune.
De atunci, aproape toate casele au fost vândute statului şi cea mai mare parte a locuitorilor au plecat.
Peninsula Reykjanes nu a mai cunoscut o erupţie timp de opt secole, până în martie 2021. Alte erupţii au avut loc în august 2022 şi iulie 2023. Vulcanologii au avertizat la acea vreme că activitatea vulcanică din regiune a intrat într-o nouă eră.
Flying over Iceland is something different
— Massimo (@Rainmaker1973) November 22, 2024
[📹 PatterKayleigh, Nov 21, 2024]pic.twitter.com/Zh2ryyjBOT
Islanda găzduieşte 33 de sisteme vulcanice active, mai multe decât oricare altă ţară europeană.
Ţara este situată pe aşa-numita Dorsală medio-atlantică, o falie ce separă plăcile tectonice eurasiatică şi nord-americană, cu risc ridicat de cutremure şi erupţii vulcanice.
Editor : B.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News