La Fukushima a fost prins un pește cu o concentrație radioactivă de 180 de ori mai mare decât limita legală
Exemplare de pești capturate în zona centralei nucleare de la Fukushima, afectată de dezastrul din 2011, care au concentrații radioactive de sute de ori peste limita legală, stârnesc noi îngrijorări legate de intenția autorităților japoneze de a elibera în ocean cantități mari de apă folosită la răcirea reactoarelor, care a fost decontaminată în prealabil.
În luna mai, s-a descoperit că un pește capturat în apropierea gurilor de scurgere de la centrala nucleară Fukushima conținea niveluri de cesiu radioactiv de 180 de ori mai mari decât limita de siguranță stabilită de Japonia.
Operatorul centralei, Tokyo Electric Power Company (Tepco), a descoperit că peștele, un biban negru demare, capturat pe 18 mai, conținea 18.000 de becquereli de Cesiu-137 pe kilogram, față de nivelul maxim legal de 100 de becquereli pe kilogram.
Peste 1 milion de tone de apă de la Fukushima, deversate în ocean
Planul Japoniei de a elibera 1,3 milioane de tone de apă tratată de la centrala Fukushima a stârnit îngrijorare în regiune, în ciuda aprobării Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a ONU. Hong Kong a amenințat că va interzice importurile de alimente din 10 prefecturi japoneze dacă eliberarea apei se va face conform planului.
China a început săptămâna aceasta să testeze în mod sistematic radioactivitatea importurilor de fructe de mare japoneze, ceea ce a determinat unii angrosiști să înceteze să mai manipuleze astfel de produse din Japonia.
Întrebat în legătură cu îngrijorările legate de evacuarea apei, un oficial Tepco a reiterat că societatea este încrezătoare că „impactul asupra publicului și mediului va fi minuscul”.
Pești radioactivi
Apa de ploaie din zonele din jurul reactoarelor unu, doi și trei, care s-au topit în timpul dezastrului din martie 2011, curge în digul interior unde a fost prins bibanul negru de mare în luna mai. Concentrația de Cesiu în sedimentele de pe fundul mării din digul interior măsoară peste 100.000 de becquereli pe kilogram, potrivit Tepco.
„Deoarece apa contaminată a intrat în portul centralei nucleare Fukushima imediat după accident, Tepco a scos periodic peștii din interiorul portului începând din 2012, folosind plase de pescuit care au fost instalate pentru a împiedica peștii să iasă din port”, a declarat un oficial Tepco pentru The Guardian.
Un total de 44 de pești cu niveluri de cesiu de peste 100 de becquereli pe kg au fost găsiți în portul centralei Fukushima între mai 2022 și mai 2023, a confirmat Tepco, 90% dintre aceștia fiind capturați în sau în apropierea digului interior. Alte exemplare identificate ca având o radioactivitate deosebit de ridicată au fost o anghilă, cu 1.700 de becquereli pe kg, capturată în iunie 2022, și un păstrăv de mare, cu 1.200 de becquereli, în aprilie 2023.
Monitorizarea regulată a peștilor din zona digului interior fusese suspendată după ce, în ianuarie 2016, au fost instalate plase pentru a menține peștii potențial contaminați în interiorul zonei.
„Cu toate acestea, când un biban negru de mare cu concentrații radioactive care depășesc standardele de reglementare a fost prins în largul coastei Soma [la aproximativ 50 km nord de centrală] în ianuarie 2022, am început din nou prelevarea de probe în interiorul acestei zone, împreună cu instalarea mai multor plase pentru a împiedica peștii să părăsească portul”, a adăugat oficialul Tepco.
Vânzările de biban de mare, suspendate
Transporturile de biban negru de mare capturat în largul prefecturii Fukushima au fost suspendate în februarie 2022, după ce au fost detectate radiații, și încă nu au fost reluate. Nivelurile ridicate de radioactivitate găsite în specimenul testat au determinat autoritățile să creadă că acesta a scăpat din portul centralei nucleare. Toate speciile de fructe de mare provenite din zonele din jurul centralei sunt monitorizate în mod regulat pentru radioactivitate.
Luna viitoare, Tepco urmează să înceapă eliberarea a peste 1,3 milioane de tone de apă tratată de la centrala Fukushima, un proces care va dura zeci de ani pentru a fi finalizat. Operațiunea a fost aprobată de Agenția Internațională pentru Energie Atomică a ONU, dar a fost criticată de China și de partidele de opoziție din Coreea de Sud și a provocat neliniște în rândul unor insule din Pacific.
Fumio Kishida, prim-ministrul Japoniei, a ripostat la decizia Chinei de a testa fructele de mare japoneze în timpul unui turneu recent în Orientul Mijlociu. Luând cuvântul la Doha, Qatar, marți, Kishida a declarat că guvernul său va „face presiuni pentru o discuție bazată pe dovezi științifice”, cu privire la eliberarea apei de la Fukushima.
Editor : B.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News