Live

Kim Jong-un a urcat din nou muntele sacru din țara sa, călare pe un cal alb. Semnificația gestului explicată de analiști

Data actualizării: Data publicării:
Kim Jong-un. Foto: kcna.kp

Media nord-coreene au difuzat din nou miercuri fotografii enigmatice cu Kim Jong -un călărind un cal alb în zăpadă pe un munte sacru, o punere în scenă simbolică, potrivit experţilor, care se întrec în teorii pentru descifrarea semnificaţiei acestui gest, relatează AFP, citată de Agerpres.

Unii specialişti în acest regim închis afirmă că vizitele liderului nord-coreean pe Muntele Paektu, leagăn legendar al poporului coreean, prevestesc deseori un anunţ politic major.

FOTO: kcna.kp

Difuzarea fotografiile survine în contextul în care negocierile în dosarul nuclear cu SUA sunt în impas. Phenianul a acordat Washingtonului termen până la sfârşitul anului pentru a face concesii.

Îmbrăcat cu un impermeabil de piele neagră similar cu cel pe care l-a purtat recent la inaugurarea unui uriaş şantier pentru un nou oraş, Kim Jong Un a fost fotografiat în fruntea unui grup de călăreţi într-o pădure înzăpezită în apropiere de Muntele Paektu, vulcan adormit la frontiera dintre Coreea de Nord şi China.

FOTO: kcna.kp

Printre cei din grup poate fi recunoscută şi soţia sa, Ri Sol Ju, conform unor fotografii difuzate de agenţia oficială de presă KCNA. Din grup fac parte în special ofiţeri militari de rang înalt, iar vizita ar avea ca scop insuflarea unui "spirit revoluţionar" în popor, tot conform KCNA, preluată de Reuters.

Simbolismul muntelui constă în faptul că ar fi locul de naştere al legendarului rege Tangun, 'nepotul Cerului' şi fondator al primului regat coreean.

Dar este de asemenea şi locul în care propaganda nord-coreeană plasează naşterea tatălui lui Kim Jong Un, Kim Jong Il, fiul şi succesorul fondatorului regimului, Kim Ir-sen, într-o tabără secretă a trupelor de gherilă pe care tatăl său le comanda împotriva ocupantului japonez.

Această teză este contestată de istorici, care consideră că Kim Jong Il s-a născut în satul siberian Viaţkoie, la 16 februarie 1941, un an înainte de data avansată de Phenian.

kcna.kp

În orice caz, Kim Jong Un s-a deplasat la mai multe locuri istorice, printre care pe vârful Muntelui Paektu, potrivit KCNA, care adaugă faptul că el a lăsat "o urmă sacră în aceste locuri de lupte revoluţionare" în "zăpada neprihănită înaltă până la genunchi".

Agenţia a mai difuzat şi în octombrie imagini cu liderul nord-coreean pe Muntele Paektu.

FOTO: kcna.kp

Unii experţi văd în aceste imagini, făcute într-un loc emblematic şi cu încărcătură istorică, un mijloc de a reafirma poziţia de lider şi legitimitatea lui Kim.

El face o astfel de deplasare o dată sau de două ori pe an, vizitele anunţând uneori viraje politice.

Kim Jong Un a făcut o astfel de vizită în noiembrie 2013, urmată de o epurare care a dus la căderea puternicului său unchi Jang Song-thaek.

El a urcat muntele şi în decembrie 2017, cu puţin timp înainte de începutul unui dezgheţ în Peninsula Coreea ce a condus la summitul istoric cu preşedintele american Donald Trump din iunie 2018 în Singapore.

FOTO: kcna.kp

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Păstrează două gloanţe: unul pentru inamic şi unul pentru a te împuşca”. Cum sunt spălați pe creier militarii nord-coreeni din Kursk

Soldații nord-coreeni luptă ca în Primul Război Mondial, spune un expert militar. Ce vrea Putin să demonstreze, de fapt

La ce valoare se ridică furturile de criptomonede comise de hackerii nord-coreeni. Anul 2024 a înregistrat o creștere de 21%

Momentul în care Forțele speciale ucrainene resping un atac nord-coreean în regiunea Kursk. Mai mulți morți și răniți

Partenerii noștri