Live

Kenya a descoperit primele sale zăcăminte de coltan – „aurul negru” din telefoane și laptopuri pentru care se varsă sânge în Africa

Data publicării:
Cererea mare pentru coltan alimentează conflictul din Congo, unde miliții rivale se luptă pentru controlul minelor care produc coltan și alte minerale valoroase. Colaj foto: Profimedia Images

Kenya a descoperit primele sale zăcăminte de coltan, un minereu foarte prețios folosit în fabricarea bateriilor de mașini electrice, a telefoanelor mobile și a multor altor dispozitive electronice, a anunțat ministrul kenyan al mineritului, potrivit BBC.

Republica Democrată Congo deține peste 70% din rezervele mondiale de coltan, care au provocat conflicte violente în estul țării de zeci de ani.

Nu este clar cât de mari sunt noile zăcăminte descoperite în Kenya.

Oficialii din domeniul mineritului au indicat faptul că acest minereu s-ar putea găsi în Kenya, dar ministrul Salim Mvurya a spus miercuri că acest anunț înseamnă că „este acum oficial” faptul că Kenya are rezerve de coltan.

Republica Democrată Congo deține peste 70% din rezervele mondiale de coltan care au provocat conflicte violente în estul țării de zeci de ani. Foto: Profimedia Images

Zăcămintele au fost descoperite în șase regiuni din Kenya, dar nu se cunoaște încă valoarea lor. Locuitorii din provincia Embu din estul Kenyei au fost sfătuiți să nu își vândă pământurile.

Mvurya a spus că această descoperire va crea mai multe locuri de muncă și va extinde industria minieră a Kenyei.

Câștigurile obținute din exploatările miniere reprezintă doar 1% din PIB-ul Kenyei, însă ar avea potențialul de a contribui cu până la 10%, potrivit autorităților kenyene.

Coltanul este de cele mai multe ori rafinat pentru obținerea tantalului metalic, un praf rezistent la căldură folosit în fabricarea condensatoarelor utilizate în aparatele electronice.

Condițiile în care se lucrează în minele ilegale de coltan din Congo. Foto: Profimedia Images

Prețul coltanului depinde de cantitatea de tantal pe care minereul o conține; în medie, un kilogram de coltan se vinde cu 48 de dolari, potrivit Forbes.

Analiștii spun că cererea internațională pentru coltan crește rapid și alimentează conflictul din Congo unde miliții rivale se luptă pentru controlul minelor care produc coltan și alte minerale valoroase.

Congo și Rwanda sunt două dintre țările de unde se extrage cel mai mult coltan.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Radu Drăgușin l-a impresionat pe antrenorul lui Tottenham: ce a spus Ange Postecoglou după 4-0 cu Manchester City

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Dezvăluiri privind acțiunile Rusiei în Africa. „Cercetările au coincis cu un focar de Variola maimuței și Marburg”

„Cea mai gravă criză umanitară din lume”. Conflictul eclipsat de războaiele din Ucraina și Gaza, care poate deveni mult mai mortal

Germania a raportat primul caz de infecție cu o nouă variantă a virusului mpox

Masacrul cu sute de morți care a ieșit la iveală după două luni. „Au ucis oameni întreaga zi, trei zile am adunat cadavre”

Partenerii noștri