Live

Justiția din Senegal clasează un dosar de corupție în care apărea fratele președintelui, dar și omul de afaceri Frank Timiș

Data publicării:
Scandalul de corupție dezvăluit de BBC, în care ar fi fost implicată o firmă a omului de afaceri româno-australian Frank Timiș, care l-ar fi mituit pe fratele președintelui țării, a declanșat proteste în Senegal Foto: Guliver/GettyImages

Un judecător din Senegal care a anchetat presupuse fapte de corupţie în sectorul petrolului şi gazelor naturale a clasat fără urmări un dosar care a făcut mult zgomot în această ţară, întrucât i-a vizat pe fratele preşedintelui senegalez Macky Sall şi compania British Petroleum (BP). În această afacere, dezvăluită de un reportaj BBC, a fost menționat și numele omului de afaceri româno-australian Frank Timiș, scrie AFP, preluată de Agerpres.

Reportajul difuzat de BBC în anul 2019 a provocat la acea vreme manifestaţii în Senegal, iar fratele preşedintelui a demisionat atunci de la conducerea Casei de Depozite şi Consemnaţiuni.

Scandalul a fost legat de atribuirea, în iunie 2012, a două câmpuri de petrol și gaz offshore, în vederea explorării și exploatării, către societatea Petro-Tim a omului de afaceri româno-australian Frank Timiş. Acesta nu avea nicio experiență în domeniu, dar a înființat societatea, iar pentru acest contract s-a asociat cu Petrosen, societatea de petrol a Senegalului. Ca să facă posibilă această asociere, ar fi fost mituit chiar fratele președintelui, susținea reportajul BBC.

Macky Sall devenise preşedinte al Senegalului în aprilie 2012, cu doar câteva luni înainte de atribuirea contractului, dar el a susținut că era o decizie luată deja de predecesorul său, fostul președinte Abdoulaye Wade.

Ancheta a fost deschisă în urma difuzării, în iunie 2019, a reportajului BBC. Conform televiziunii britanice, în anul 2014 compania lui Frank Timiş ar fi vărsat în secret o primă de 250.000 de dolari către Agritrans, o societate controlată de Aliou Sall, fratele preşedintelui Macky Sall. Tot potrivit BBC, participaţiile grupului lui Frank Timiş ar fi fost răscumpărate de societatea British Petroleum în 2017 pentru suma de 250 de milioane de dolari, plus redevenţe de circa 10 miliarde de dolari pe 40 de ani, deturnând astfel importante venituri ale statului senegalez.

Conform deciziei luate de judecătorul senegalez, publicată de ziarul local Libération, în urma audierii persoanelor din dosar, inclusiv a lui Aliou Sall, nu a fost dovedit că acei bani au fost vărsaţi pentru a corupe vreo persoană şi investigaţiile nu au relevat că statul senegalez ar fi fost păgubit.

Magistratul a mai remarcat antedatarea contractelor, cu ianuarie 2012. El nu a exclus ca un „bonus” să fi fost cerut unei concurente a companiei Petro-Tim pentru a-şi face oferta mai atractivă şi a obţine afacerea, dar aceasta ar fi fost în timpul administraţiei anterioare preşedintelui Macky Sall, astfel că, dacă au existat deturnări de fonduri, faptele s-au prescris.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Pata de petrol din preajma Crimeei continuă să se extindă în Marea Neagră

Ministrul Securităţii din Bosnia a fost arestat pentru presupuse fapte de corupţie

Trump amenință UE cu taxe, dacă nu cumpără mai mult petrol și gaze din SUA. Cât importă europenii de la americani

Ungaria sfidează Polonia și acordă azil unui politician acuzat de deturnare de fonduri. Reacția Varșoviei

Partenerii noștri