Live

Jurnalistă australiană, acuzată de spionaj după șase luni de arest în China

Data actualizării: Data publicării:
Cheng Lei, jurnalist din China, reținută de autoritățile de la Beijing. Sursa foto: Youtube

O jurnalistă australiană de origine chineză, arestată în urmă cu șase luni de autoritățile de la Beijing, este acuzată de spionaj, a anunțat guvernul de la Canberra, potrivit BBC. Cheng Lei, care era vedetă a televiziunii chineze de stat CGTN, a dispărut în luna august a anului trecut și abia în urma unor insistențe s-a aflat că fusese reținută în baza unei legi care permite arestarea oamenilor fără nicio explicație.

Acuzațiile împotriva jurnalistei sunt de furnizare de secrete de stat unor puteri străine, potrivit guvernului australian, care s-a arătat îngrijorat de situația ei.

„Așteptăm să aibă parte de un proces echitabil și de tratament corect, în acord cu legile internaționale”, a declarat ministrul de Externe de la Canberra, Marise Payne.

Cheng Lei, cetățean australian de origine chineză, era vedetă a postului CGTN, redacția internațională a televiziunii de stat chineze CCTV. Jurnalista lucra pentru CGTN din 2012, realizând o emisiune zilnică „Global Business”, făcând interviuri cu personalități importante și paticipând la proiecte editoriale speciale. În timpul liber, Cheng era activă în rândul comunității australiene din Beijing, luând parte la evenimente organizate de Camera de Comerț Australiană.

După ce a fost reținută de autoritățile chineze, a dispărut orice referire la ea de pe site-ul și rețelele sociale ale postului tv, potrivit CNN.

Guvernul australian a primit o „notificare oficială” privind reținerea jurnalistei Cheng Lei pe 14 august, potrivit unei declarații a ministrului australian de Externe, Marise Payne. Ea a precizat pentru un post de radio că jurnalista este reținută fără acuzații și că situația ar putea dura „luni întregi”.

Motivul pentru care a fost reținută nu a fost clar de la început, însă televiziunea australiană ABC a aflat că Cheng a fost deținută sub ceea ce se numește „supraveghere rezidențială la o adresă desemnată”, un sistem care permite reținerea oamenilor până la șase luni fără să fie formulate acuzații.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A auzit că David Popovici și-a cumpărat o mașină de 120.000 € și nu s-a abținut: ”Extrem de neinspirat”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

O jurnalistă din Australia a fost eliberată după 3 ani de închisoare în China

China ocolește pe față orice răspuns privind soarta fostului ministru de externe Qin Gang: „Altă întrebare”

Imagini „rasiste, sugestive sexual și pro-Americane” apărute în manualele școlare au provocat furie în China

The Guardian: În China, „Rusia” se scrie „Ucraina”. Cum traduce Beijingul articolele străine pentru a face propagandă pro-Kremlin

Partenerii noștri