China a dispus o verificare națională a manualelor școlare după ce au apărut imagini online cu ilustrații din mai multe manuale de matematică ce au fost descrise ca fiind „rasiste, sugestive sexual și pro-Americane”, scrie CNN. Știrea i-a alarmat pe unii experți și părinți care se tem că această campanie se va transforma într-o „vânătoare de vrăjitoare” motivată politic și va duce la o înăsprire a cenzurii materialelor culturale.
Desenele care se găsesc într-o serie de manuale de matematică folosite în școlile primare din China timp de aproape un deceniu sunt controversate din mai multe motive.
Unii utilizatori de internet au criticat imaginile în care sunt afișați copii cu ochi mici, îndepărtați și moleșiți și frunți mari, spunând că sunt „urâte, ofensatoare și rasiste”. Alții au fost revoltați de „conotațiile sexuale” pe care imaginile le-ar avea.
Au apărut și acuzații conform cărora ilustrațiile ar fi „pro-Statele Unite”, din cauză că unii dintre copii poartă haine cu stele, dungi și culori ca cele regăsite pe steagul american.
Una dintre imagini a fost descrisă ca fiind „anti-China” din cauză că stelele de pe un steag al Chinei ar fi fost desenate incorect. Furia provocată de aceste ilustrații au pus stăpânire pe rețelele sociale chineze începând de joi, atunci când pozele au fost postate online.
Influencerii chinezi spun că ilustrațiile au fost folosite în secret de „forțe străine”
Multe persoane s-au arătat șocați și furioși că astfel de ilustrații neadecvate nu doar că au apărut în manuale publicate de Tiparul Educației Poporului, cea mai mare editură din China fondată în 1950, dar au trecut neobservate pentru mulți ani, încă din 2013.
Influenceri naționaliști s-au grăbit să dea vina pe „infiltrarea culturii occidentale”, spunând, fără să ofere dovezi, că ilustrațiile au fost folosite în secret de „forțe străine”, în special americane, pentru a corupe sufletul inocent al școlarilor chinezi.
Editura de stat chineză a spus joi că va retrage manualele și va reface desenele, dar această declarație nu a calmat furia publică.
Dar campania statului nu are ca țintă doarvalorile estetice și morale – există și o componentă ideologică la mijloc. Sub conducerea președintelui Xi, guvernul de la Beijing a interzis materialele educaționale din străinătate, precum manuale și romane clasice, din toate școlile primare și gimnaziale, pe motiv că materialele „trebuie să reflecte voința partidului și a țării”.
„Focar de formare a trădătorilor”
Unii dintre critici au acuzat Academia de Arte și Design a Universității Ținghua, pe care unul dintre ilustratori a absolvit-o, că ar fi un „focar de formare a trădătorilor”.
În ultima vreme, tot mai multe materiale educaționale au fost atacate online pentru că ar promova cultura occidentală și valori problematice.
Paul Huang, părinte al unui copil de cinci ani din orașul Guangzhou, a spus că apreciază faptul că ilustrațiile prost desenate au fost scoase din manuale, dar că îl îngrijorează politizarea problemei.
„Ca părinte, în loc de inflitrarea forțelor străine, sunt mai îngrijorat de cenzurarea pe față a conținutului care ar fi putut oferi copiilor o perspectivă mai liberă și diversă”, a spus Huang. „Așa o cenzură face ca manualele noastre să fie din ce în ce mai conservatoare și plictisitoare, ceea ce nu face niciun bine dezvoltării copiilor”.