Live

Jocuri de război. Ce soluții ar avea SUA dacă China ocupă insulele din apropierea Taiwanului (analiză CNN)

Data actualizării: Data publicării:
China își face tot mai mult simțită prezența în Marea Chinei de Sud. Foto: Profimedia

Dacă China ar ocupa insulele din jurul Taiwanului, Statele Unite ar avea puține variante bune de răspuns fără a risca o escaladare majoră și un război între cele două superputeri, arată rezultatele unui joc de război dirijat recent de experți în politică externă și apărare, potrivit CNN.

Scenariul, descris într-un raport al Centrului American pentru o Nouă Securitate, începe cu China folosind forța militară pentru a prelua controlul asupra Dongsha, un mic atol în Marea Chinei de Sud, între Taiwan și Hong Kong, unde sunt staționați circa 500 de militari taiwanezi.

Acest tip de agresiune limitată ar putea fi începutul ocupării și a altor insule în apropierea Taiwanului sau de-a dreptul o invazie a insulei guvernate democratic, pe măsură ce Beijingul testează și provoacă determinarea Washingtonului de a apăra Taiwanul.

Odată ce China a ocupat militar Dongsha și a alungat trupele taiwaneze, SUA nu dispune de o modalitate clară de a constrânge China să înapoieze insula sub controlul Taipeiului, mai arată concluziile raportului. A durat prea mult ca sancțiunile economice să producă efecte și au părut prea slabe pentru a influența deciziile Chinei, în vreme ce o acțiune militară riscă să escaladeze într-un război, pe care atât SUA, cât și Taiwanul încearcă să-l evite.

În schimb, raportul subliniază necesitatea unei abordări multilaterale, sugerând că SUA, Taiwan, Japonia și alte părți trebuie în primul rând să încerce să împiedice China să ocupe insula.

„SUA și Taiwan trebuie să înceapă azi o acțiune coordonată de a construi un mijloc de descurajare împotriva unei agresiuni limitate sau a unei constrângeri din partea Chinei asupra Taiwanului”, au scris autorii raportului. În oricare din scenarii, cooperarea cu Japonia este critică în obținerea unui mijloc de descurajare eficient.

Tensiuni în creștere

Beijingul a crescut presiunea militară asupra Taiwanului în ultimele săptămâni, iar ministrul Apărării de la Taipei a făcut o predicție înfricoșătoare la începutul lunii: până în 2025, China va fi capabilă să conducă o „invazie totală” a insulei. Jocul de război s-a concentrat asupra scenariului invaziei atolului Dongsha în 2025.

Săptămâna trecută, președintele american Joe Biden a declarat că SUA va sări în ajutorul Taiwanului dacă va fi atacat de China, declarație care pare în contradicție cu politica declarată a Statelor Unite de „ambiguitate strategică”.

„Da, avem un angajament în acest sens”, a răspuns Joe Biden la o întrebare legată de acest subiect, într-o discuţie cu alegătorii din Baltimore, transmisă la CNN.

Casa Albă a încercat ulterior să clarifice comentariile lui Biden privind Taiwanul, arătând că președintele „nu a anunțat nicio schimbare în politica noastră și nu există nicio schimbare în politica noastră”. Statale Unite furnizează armament de apărare Taiwanului, dar SUA a rămas intenționat ambiguă dacă va interveni militar în cazul unui atac din partea Chinei. Potrivit politicii „O singură Chină”, SUA recunoaște revendicările Chinei asupra suveranității Taiwanului.

Planurile Chinei pentru Taiwan constituie o „preocupare importantă” pentru China Mission Center, o unitate nou înființată în cadrul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), creată special să adune și să analizeze informații despre Beijing.

Oficialii americani din zona de intelligence nu au observat nimic până acum care să sugereze că China pregătește o invazie militară, potrivit unor surse familiare cu subiectul, mai scrie CNN.

Pe de altă parte, foști membri ai comunității de informații sugerează că o invazie militară a Taiwanului este puțin probabilă și că mai degrabă China ar urma modelul folosit de Rusia la anexarea Crimeii în 2014: o preluare lentă și sub acoperire a controlului la început, urmată de acțiuni militare la vedere, pentru a impune situația în teren.  

Președintele chinez Xi Jinping „a stabilit fără dubiu că e în avantajul lui ca, atunci când decide să acționeze asupra Taiwanului, să-și coordoneze acțiunile cu Rusia, pentru a îngreuna problemele Statelor Unite, care se vor confrunta cu crize multiple”, a declarat Mark Kelton, fost director adjunct CIA.

„Taiwanul va fi un test”

„Taiwanul va fi un test”, a spus Norm Roule, fost director în cadrul National Intelligence, specializat în problemele Iranului. „Determinarea noastră în chestiunea Chinei și a Taiwanului va fi pusă sub semnul întrebării. Oamenii vor spune Dacă nu ați mai fost de partea Afganistanului, veți fi de partea altor țări?”

China a arătat o mare disponibilitate de a testa această determinare. În ultimele săptămâni, China a trimis un număr record de avioane în zona de identificare aeriană a Taiwanului. Incursiunile nu au violat spațiul aerian al Taiwanului, dar au transmis un mesaj clar despre intențiile Beijingului.

„Cu aceste incursiuni în zona de identificare aeriană din jurul Taiwanului, Xi (Jinping - n.r.) testează în mod clar determinarea Occidentului”, a mai declarat Mark Kelton.

Obiecțiile energice ale Chinei au ținut taiwanul în afara unor organizații internaționale, cum este Organizația Mondială a Sănătății. SUA a păstrat politica de ambiguitate strategică asupra Taiwanului, refuzând să recunoască independența insulei, dar și suveranitatea Chinei aupra Taiwanului.

Editor : Bogdan Păcurar

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Neverosimil: ”au pus lacătul” pe ”bijuteria” de 10.000.000€ a Bucureștiului, la 6 luni de la inaugurare

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Donald Trump insistă cu ideea „excelentă” de a face Canada al 51-lea stat al SUA, după anunțul demisiei premierului Justin Trudeau

După Covid, un nou virus provoacă îngrijorare în China. Ce este HMPV și care sunt simptomele

Donald Trump l-a contactat deja pe Xi Jinping, care „este venerat în China”: „Ne vom înţelege foarte bine”

Milioane de oameni din SUA simt impactul celei mai puternice furtuni din ultimul deceniu

Partenerii noștri