Îngrijorare. Libia, pe punctul de a deveni noul butoi cu pulbere al planetei
Consiliul de Securitate al ONU, reunit vineri de urgenţă, şi-a exprimat „îngrijorarea profundă” şi a solicitat forţelor mareşalului Khalifa Haftar să pună capăt ofensivei ce vizează capitala Libiei, Tripoli, avertizând că această acţiune militară ameninţă stabilitatea țării, au relatat agențiile internaționale de presă, citate de Agerpres.
Foto wikipedia.org: Generalul Khalifa Haftar, noul om forte din Libia
De la căderea regimului lui Muammar Gaddafi în toamna lui 2011, Libia este împărţită în două: un guvern al unităţii naţionale (GNA) cu sediul la Tripoli şi, în paralel, un guvern susţinut de mareșalul Khalifa Haftar, în estul ţării.
Forţele ANL aflate sub conducerea mareşalului Haftar, care controlează estul Libiei, au început joi să înainteze spre Tripoli, cu intenţia de a cuceri capitala controlată de Guvernul de Uniune Naţională (GNA) al premierului Fayez al-Sarraj, recunoscut de comunitatea internaţională.
De câteva zile au loc confruntări violente la sud de Tripoli între forţele Armatei Naţionale Libiene (ANL) ale mareşalului Khalifa Haftar şi cele ale Guvernului de Uniune Naţională (GNA) ale premierului Fayez al-Sarraj.
Armata lui Haftar, care a ordonat forţelor sale să avanseze spre Tripoli, a preluat joi controlul asupra oraşului Gharyan, la aproximativ 100 de kilometri sud de Tripoli.
Secretarul general al ONU, întâlnire cu mareșalul Haftar
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a întâlnit vineri la Benghazi, în Libia, cu mareşalul Khalifa Haftar, omul forte din estul ţării, ale cărui forţe au lansat în urmă cu o zi o ofensivă în direcţia Tripoli. Deşi nu se cunosc detalii cu privire la conţinutul discuţiilor purtate la respectiva întâlnire, la sosirea sa la Benghazi (est), secretarul general al ONU a indicat pe contul său de Twitter: „Obiectivul meu rămâne acelaşi: evitarea confruntării militare. Repet că nu există o soluţie militară la criza libiană, ci doar o soluţie politică”.
Însă forţele ANL au recâştigat vineri seara de la GNA controlul asupra fostului aeroport internaţional aflat la sud de capitală, conform unei declaraţii a ministrului de interne Fathi Ali Bashagha pentru postul de televiziune Libya al-Ahrar. Oficialul libian de la Tripoli a mai declarat că au loc ciocniri în continuare în zona Qasr ben Ghashir din apropierea aeroportului.
În aceste condiții, Consiliul de Securitate al ONU a cerut forţelor Armatei Naţionale Libiene (ANL) să-și oprească toate acțiunile militare, potrivit declaraţiei comune date publicității la încheierea reuniunii cu uşile închise a ONU. Reuniunea fusese convocată la solicitarea Marii Britanii.
Membrii Consiliului de Securitate al ONU „au făcut de asemenea apel la toate forţele pentru dezescaladarea şi stoparea activităţii militare. Nu poate exista o soluţie militară pentru conflict”, a anunțat ambasadorul Germaniei la ONU.
Țările care îl susțin pe mareșalul Haftar
În afară de estul libian, mareşalul Haftar deţine deja controlul în zone din sudul ţării, o vastă regiune deşertică. În ianuarie, el a lansat aici o ofensivă cu scopul de a „curăţa” această zonă de „grupări teroriste şi criminale” şi de grupări rebele din Ciad. Sebha, capitala sudului, dar şi unul dintre cele mai importante câmpuri petroliere din ţară, al-Sharara, au trecut sub controlul său.
Uniunea Africană (UA) anunţa la 31 martie organizarea, în iulie, la Addis Abeba a unei Conferinţe a „reconcilierii” între diverse părţi libiene.
Niciunul dintre eforturile diplomatice din ultimul an nu a permis însă vreun progres real.
Potrivit lui Emad Badi, un analist libian, înaintarea trupelor mareşalului Haftar îi poate permite să-şi „valorizeze poziţia la nivelul negocierilor, în cazul în care are loc Conferinţa de la Ghadames”. Însă analistul menționează, de asemenea, o „coordonare sporită” între facţiuni din vestul Libiei, care „consideră toate că Haftar este o ameninţare comună”.
„Riscul unei confruntări este mare”, avertizează la rândul său Jalel Harchaoui, un cercetător la Institutul Clingendael, cu sediul la Haga.
„Cucerirea capitalei Tripoli nu este cu siguranţă o sarcină uşoară, însă rămâne o posibilitate” pentru mareşalul Haftar, care este susţinut de diverse ţări din Golf: Emiratele Arabe Unite (EAU), Egipt şi Arabia Saudită, unde a și fost primit, la sfârşitul lunii martie, de către însuși regele Salman.
Ca tânăr ofițer în armată, Khalifa Haftar a participat în 1969 la lovitura de stat care l-a adus pe Muammar Gaddafi la putere, ajutându-l să-l răstoarne de la putere pe regele Idris. La scurt timp după aceea, Haftar a fost înaintat în grad și a devenit unul dintre oamenii importanți ai armatei lui Gaddafi. El a comandat trupele libiene care au ajutat armata egipteană să intre în Sinaiul ocupat de Israel, în 1973.
(surse: Agerpres, News.ro)
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News