Live

Hackerii chinezi au spionat luni în șir oficiali americani cu rang înalt și au furat mii de contacte telefonice

Data publicării:
Hackeri chinezi. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Shutterstock

Hackeri care ar avea legătură cu serviciile de informații chineze au folosit atacuri precise pentru a compromite discret liniile de telefonie mobilă utilizate de o serie de oficiali de rang înalt în domeniul securității naționale și politici publice din întregul guvern al SUA, precum și de politicieni, potrivit unor persoane familiarizate cu dosarul, citate de Wall Street Journal.

Această breșă le-a permis hackerilor să colecteze desfășurătoare de apeluri, mesaje text necriptate și material audio de la mii de americani și alte persoane cu care aceștia interacționau.

Timp de opt luni sau chiar mai mult

Hackerii s-au infiltrat adânc în infrastructura de telecomunicații a SUA timp de opt luni sau chiar mai mult. Cu fiecare strat de infrastructură pe care îl descuiau, grupul legat de Beijing analiza modul în care funcționează sistemele de comunicații ale Americii fără a fi detectați, efectuând furturi țintite.

Campania de spionaj recent descoperită este cea mai nouă dintr-un lung șir al acțiunilor hackerilor din China, deoarece guvernele occidentale acuză Beijingul de spionaj la o scară fără precedent.

În timp ce oficialii americani și experții în securitate pun laolaltă ceea ce hackerii – parte dintr-un grup denumit de către anchetatori Salt Typhoon – au adunat alimentează îngrijorările că progresul Chinei în domeniul spionajului cibernetic este extrem de periculos.

Puteau accesa datele oricărui american, dar i-au ales pe cei „valoroși”

Hackerii păreau să aibă capacitatea de a accesa datele telefonice ale oricărui american care este client al unui operator compromis—un grup care include AT&T și Verizon—însă și-au limitat țintele la câteva zeci de persoane “valoroase”, din sfera politică și de securitate națională, potrivit unor surse familiarizate cu investigația.

Aceștia par să se fi infiltrat și la furnizori de comunicații din afara SUA, cel puțin într-o țară care colaborează strâns cu Statele Unite în domeniul informațiilor, deși nu este încă clar unde anume sau cât de extinsă este această infiltrare. Anchetatorii se așteaptă ca, pe măsură ce investigația continuă, să fie identificate și alte victime.

Anchetatorii nu știu încă cum plănuia China să folosească informațiile pe care se presupune că le-a furat. Oficialii serviciilor de informații americane au avertizat de mai bine de un deceniu că Beijingul a acumulat o vastă cantitate de date despre americani pentru a identifica spioni sub acoperire, pentru a înțelege și anticipa deciziile liderilor politici și, posibil, pentru a construi dosare despre cetățeni obișnuiți în scopuri viitoare.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel mai mare mister din istoria aviației. Autoritățile din Malaezia reiau căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

La ce valoare se ridică furturile de criptomonede comise de hackerii nord-coreeni. Anul 2024 a înregistrat o creștere de 21%

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Ce este „arma magică” a lui Xi Jinping de care Occidentul se teme la fel de mult ca de arsenalul militar al Chinei

Partenerii noștri