Live

Hackeri din lumea întreagă, reuniţi într-un congres la Praga, doresc o „societate paralelă” şi plăţi în bitcoin

Data actualizării: Data publicării:
FOTO: Getty Images

Hackeri din lumea întreagă, reuniţi într-un congres organizat la Praga, au salutat vineri adoptarea noilor criptomonede ca instrument ce permite oamenilor să iasă din canoanele vieţii moderne şi să se îndrepte spre o "societate paralelă" mai liberă, informează AFP, citată de Agerpres.

„Ieşirea din sistem” este fraza-cheie utilizată la acest congres anual, la care participă sute de artişti, dezvoltatori de bitcoin, hackeri, nomazi, activişti şi cripto-anarhişti, dintre care unii se prezintă la eveniment purtând măşti, pentru a nu fi recunoscuţi.

„Trebuie folosită tehnologia criptografică pentru a regăsi viaţa privată, pentru a ne păstra libertatea, pentru a ne debarasa de constrângerile domeniului de nivel superior (ultima parte componentă a numelui unui domeniu de pe internet, n.r.) şi pentru a construi un al doilea domeniu”, au declarat organizatorii congresului.

Guvernele lumii utilizează de aproximativ un secol paşapoarte pentru a-i marca pe oameni, pentru a le fura datele şi pentru a-şi spori propria putere, au adăugat ei.

„Mai ales în momentul actual din istorie... a devenit cu adevărat important să ai o identitate separată, să trăieşti o existenţă paralelă”, a declarat pentru jurnaliştii prezenţi la eveniment Paul Rosenberg, fondatorul companiei specializate în protecţia datelor personale Cryptohippie. El sugerează oamenilor să se mute într-o ţară mai liberală (decât a lor, n.r.) şi să utilizeze criptomonede.

„Grecii aveau o civilizaţie masiv descentralizată: existau o mie, sau aproape o mie, de oraşe-stat. Iar ele ne-au adus artă, ştiinţe, geometrie, teatru...”, a adăugat acelaşi specialist.

Expert britanic: Sub ochii noştri, un nou sistem economic este pe punctul de a se naşte

Nick Middleton, geograf, scriitor şi profesor la Universitatea Oxford, a citat comunităţile nomade ca exemplu pentru o societate paralelă, separată de „comunităţile sedentare care domină planeta”.

„Guvernelor nu le plac oamenii care se deplasează”, a adăugat expertul britanic.

„În Europa, îi avem pe romi, cărora le place să se deplaseze, iar guvernele îi urăsc. Nu pot să îi controleze, să îi taxeze, dar este la fel de adevărat şi faptul că este dificil le educi copiii”, a mai spus Nick Middleton.

Lăudând criptomonedele ca instrument de eliberare a oamenilor, Paul Rosenberg a afirmat că bitcoin, una dintre principalele teme ale congresului, este pe cale să devină „o poveste de succes”.

„Sub ochii noştri, un nou sistem economic este pe punctul de a se naşte pornind de la nimic”, a adăugat el.

„Prima tranzacţie s-a ridicat la cuantumul de 10 bitcoin pentru o pizza. Acum avem o monedă globală, care a rezistat unor atacuri uriaşe şi care se confruntă cu mult dispreţ şi cu multă ură. Iar ea rezistă”, a adăugat Paul Rosenberg.

Editor web: Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

(P) Cripto pentru începători: Sfaturi de investiții pentru cei care au primul contact cu lumea activelor digitale

La ce valoare se ridică furturile de criptomonede comise de hackerii nord-coreeni. Anul 2024 a înregistrat o creștere de 21%

Hackerii au reușit să fure o sumă uriașă în criptomonede în 2024. La cât au ajuns fondurile sustrase

Meta a fost amendată în UE cu 251 de milioane de euro din cauza piratării a trei milioane de conturi Facebook în 2018

Partenerii noștri