Greta Thunberg e în America și are o problemă: Cum să se întoarcă în Europa fără să polueze planeta
Pe vremuri, înaintea revoluției industriale, o călătorie din California până în Spania era o aventură periculoasă, care presupunea străbaterea, cu trăsura, a Munților Stâncoși, apoi a vastelor prerii din America de Nord, atingerea Coastei de Est a Statelor Unite și îmbarcarea pe o corabie cu pânze pentru traversarea, extrem de periculoasă în astfel de condiții, a Atlanticului.
Activista pentru mediu Greta Thunberg are la dispoziție mai puțin de o lună pentru o provocare similară.
Și asta deoarece adolescenta de 16 ani se află, în prezent, conform The Guardian, în fața unei dileme morale: ea se află, acum, în Los Angeles, SUA, și trebuie să ajungă în Madrid, Europa, fără să apeleze la un avion sau la vas de linie, care poluează, pentru a păstra, astfel, o „amprentă de carbon” cât mai mică.
Motivul îl reprezintă mutarea din Santiago, Chile, a unui summit asupra schimbărilor climatice. În urma protestelor violente din această țară, guvernul a renunțat la găzduirea summitului care se va desfășura, în aceste condiții, în Madrid, Spania.
Dar Greta Thunberg e deja pe continent american și nu prea știe cum să se întoarcă, la timp, în Europa. Prin urmare, adolescenta cere ajutor.
As #COP25 has officially been moved from Santiago to Madrid I’ll need some help.
— Greta Thunberg (@GretaThunberg) November 1, 2019
It turns out I’ve traveled half around the world, the wrong way:)
Now I need to find a way to cross the Atlantic in November... If anyone could help me find transport I would be so grateful.
-> https://t.co/vFQQcLTh2U
„Aşadar am parcurs jumătate de lume în direcţia greşită. Acum trebuie să găsesc o cale să traversez Atlanticul în noiembrie... Dacă cineva mă poate ajuta cu transportul i-aş fi foarte recunoscătoare”, a scris pe Twitter adolescenta activistă în vârstă de 16 ani.
În luna august, Greta Thunberg a traversat Atlanticul către SUA la bordul unui iaht cu zero emisii poluante, după ce a refuzat călătoria cu avionul invocând emisiile de CO2 generate de aviaţie.
Călătoria cu iahtul a durat 14 zile.
Ea a parcurs acest drum pentru a participa la summitul ONU de la New York, privind acţiunea climatică şi a rămas în SUA cu intenţia ca de acolo să plece pe cale terestră în Chile.
Greta Thunberg a devenit imaginea mișcării pentru climă după un discurs devenit celebru, susținut în fața liderilor lumii, chiar la acel summit ONU, de la New York, în luna septembrie. Cu lacrimi în ochi, ea le-a reproșat atunci șefilor de stat că îngroapă viitorul noilor generații, prin ignorarea avertismentelor comunității științifice legate de încălzirea globală.
De când se află în SUA, Greta călătorește ori cu trenul, ori cu o mașină electrică împrumutată de la actorul Arnold Schwarzenegger.
Reacțiile la postarea Gretei Thunberg au fost amestecate: unii comentatori s-au oferit să o ajute, în vreme ce alții i-au recomandat să mai treacă și pe la școală și să se folosească de această ocazie pentru a învăța câte ceva, inclusiv despre călătoriile cu avionul.
Editor web: Mihnea Lazăr
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News