Live

GALERIE FOTO. Fenomen spectaculos. Unul dintre cele mai aride deșerturi din lume a înflorit

Data actualizării: Data publicării:
Deşertul Atacama a fost acoperit de un covor de flori. Foto: Profimedia

Deşertul Atacama, situat în nordul statului sud-american Chile şi considerat unul dintre cele mai aride din lume, a fost acoperit încă o dată de un covor de flori în nuanţe de mov şi galben, la jumătatea lunii octombrie, odată cu sosirea primăverii australe.

Acest "laborator natural" studiat de numeroşi oameni de ştiinţă este un ecosistem complex şi fragil, care, în funcţie de cantităţile foarte reduse de precipitaţii care cad în regiunea Copiapo, situată la 800 de kilometri nord de Santiago de Chile, se colorează dintr-o dată schimbând nuanţa de ocru a nisipului său.

Secretul acestui fenomen neregulat, spune Andrea Loaiza, profesoară de biologie la Universitatea La Serena, constă în acele seminţe "adormite" şi ascunse sub nisip, care pot să supravieţuiască timp de decenii în aşteptarea unei cantităţi minime de apă pentru a germina, apoi pentru a înflori.

"Când există o anumită cantitate de precipitaţii, estimată la circa 15 mililitri cubi, se declanşează germinarea", iar această parte din Atacama devine "deşertul înflorit".

Mecanismele "deşertului înflorit" rămân încă puţin înţelese. Se ştie că El Nino, fenomenul climatologic care atinge coastele pacifice ale Americii de Sud, aduce ploile necesare pentru germinarea bulbilor şi a rizomilor, care pot să rămână timp de decenii în stare latentă.

Ecosistemul deşertului chilian poate să pară "lipsit de viaţă", a explicat Andrea Loaiza, fiind însă un ecosistem viu, dar totuşi "foarte fragil" şi "orice perturbare poate să îl dezechilibreze".

"Este vorba despre ecosisteme unice în lume, în care plantele trebuie să adopte o serie de strategii foarte speciale pentru a supravieţui. Vorbim despre milioane de ani de evoluţie în medii extreme, care ne oferă informaţii pentru a le înţelege mai bine şi care ne învaţă să ne adaptăm", a adăugat Loaiza, citată de Agerpres.

În acest "laborator natural", geneticianul agronom Andres Zurita studiază tehnicile de supravieţuire ale acelor specii florale. "Pentru a ne adapta la un scenariu de criză climatică, trebuie să înţelegem procesele naturale", a explicat el.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO David Popovici și-a cumpărat o mașină de trei ori mai scumpă decât cele primite de la Țiriac: ”Mi-am permis”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ceasuri Rolex de zeci de mii de dolari, furate din casa lui Keanu Reeves, au fost găsite în Chile. Actorul a fost jefuit în 2023

Momentul în care un cutremur cu magnitudinea de 6,2 lovește Chile

Noi dovezi contrazic o teorie controversată despre Insula Paștelui. Ce au descoperit cercetătorii

Fost pompier, arestat pentru declanşarea unui incendiu soldat cu 137 de morţi, în Chile: „Îi place să fie un erou”

Partenerii noștri