Live

Fumul și particulele de cenușă de la incendiile de vegetație din SUA au traversat Atlanticul și au ajuns până în Olanda

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Agerpres

Incendiile de pe coasta de vest a Statelor Unite ale Americii sunt "de zeci până la de sute de ori" mai intense decât media ultimilor 15 ani. Fumul extrem de dens degajat a ajuns până în Europa, potrivit serviciului european Copernicus care monitorizează schimbările climatice. 

Datorită observaţiilor satelitare, ''supraveghem amploarea incendiilor şi poluarea provocată de fumul transportat de-a lungul Statelor Unite şi mai departe'', a comentat miercuri într-un comunicat Mark Parrington, cercetător în cadrul serviciului de supraveghere atmosferică Copernicus, scrie Agerpres.

Incendiile degajează totodată cantităţi importante de fum, iar cele din California şi Oregon au degajat deja în atmosferă "mult mai mult dioxid de carbon în 2020 decât în oricare alt an de la începutul măsurătorilor CAMS, în 2003": 21,7 megatone în California şi 7,3 megatone în Oregon.

Imaginile din satelit arată că stratul de fum a rămas în largul coastei pacifice a Statelor Unite timp de mai multe zile din cauza condiţiilor atmosferice, dar în ultimele zile a fost din nou direcţionat spre America de Nord.

CAMS estimează ''că fumul începe să traverseze Atlanticul şi va ajunge în Europa de Nord mai târziu în cursul săptămânii, aşa cum a fost cazul la sfârşitul săptămânii trecute''.

"Faptul că aceste incendii emit atât de multă poluare în atmosferă, încât putem deja vedea fumul gros la 8.000 de kilometri depărtare, arată cât sunt de devastatoare în ceea ce priveşte amploarea şi durata", a insistat Mark Parrington.

În total, peste două milioane de hectare de vegetaţie au fost deja devastate începând cu jumătatea lunii august de la frontiera canadiană până la cea cu Mexic.

Oamenii de ştiinţă sunt în consens în ceea ce priveşte faptul că amploarea excepţională a acestor incendii de pădure este legată de dereglările climatice, care agravează seceta cronică şi determină condiţii meteorologice extreme.

Preşedintele Donald Trump a suscitat însă din nou polemică, după ce a dat de înţeles că neagă rolul schimbărilor climatice în ceea ce priveşte amploarea acestor incendii extreme.

Editor : Iulia Iancu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

S-a cerut o măsură radicală, înaintea pronunțării deciziei de un trilion de euro: ”Să oprească tot. Mulți vor muri”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un „cocktail toxic” a dus la violențele din Amsterdam. Raportul autorităților despre atacul asupra fanilor echipei Maccabi Tel-Aviv

Holograma tinerei ucise în Amsterdam care „bântuie” cartierul roșu. Cum vor detectivii să îl prindă pe ucigașul ce a scăpat acum 15 ani

Olanda va impune controale la frontiere timp de șase luni. De când intră în vigoare măsura

„Au cerut să le arăt pașaportul și apoi m-au luat la bătaie”. Mărturii ale suporterilor israelieni, despre violențele din Amsterdam

Partenerii noștri