Live

Femeile din Iran riscă până la 10 ani de închisoare dacă sfidează legea obligatorie a țării și nu poartă hijab

Data publicării:
Proiectul de lege vine după ce forța de patrulare a fost reînnoită de către „poliția morală” și extinde „segregarea de gen” în universități, spitale, parcuri și locuri de muncă. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Femeile din Iran riscă până la 10 ani de închisoare dacă sfidează legea obligatorie a țării care obligă ca acestea să poarte hijab, în temeiul unor legi mai dure care așteaptă aprobarea autorităților. Chiar și afacerile care deservesc femeile fără hijab se confruntă cu desființarea, informează The Guardian.

Codul vestimentar mai strict, care echivalează cu „apartheid de gen” spun experții ONU, vine la un an după moartea lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, care fusese reținută pentru că ar fi purtat incorect voalul islamic. Moartea ei, după ce ar fi fost bătută de poliție, a dus la cel mai mare val de tulburări sociale, de ani de zile, în Iran.

ONU spune că legile suprimă femeile la „supunere totală”

Durata pedepselor cu închisoarea cuprinsă în proiectul de lege a fost comparabilă cu cele pentru infracțiuni grave, cum ar fi crima și traficul de droguri, a spus un avocat iranian pentru drepturile omului, Hossein Raeesi. „Este ridicol să mă gândesc la asta.”

Proiectul de lege pentru hijab și castitate detaliază pedepsele, cu inclusiv peste 60 de lovituri de bici, cu amenzi grele și cu închisoarea. De asemenea, avertizează afacerile cu privire la închidere și alte consecințe grave dacă se constată că oferă servicii femeilor cu „cod vestimentar neadecvat”.

Un jurnalist iranian, care dorește să rămână anonim, a declarat: „Prin noua lege, guvernul spune femeilor că vor merge la închisoare până la 10 ani dacă nu poartă hijab. Ce urmează? O pedeapsă cu moartea pentru sfidarea noii legi a hijabului?”

Proiectul de lege vine după ce forța de patrulare a fost reînnoită de către „poliția morală” și extinde „segregarea de gen” în universități, spitale, parcuri și locuri de muncă. Ea echivalează cu o aparentă încercare de a „suprima femeile și fetele în supunere totală”, a spus un grup de experți numiți de Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU.

O studentă la finanțe din Teheran, a spus: „Republica Islamică a luat de la talibani îndemnul de a ne interzice încet, încet să accesăm locurile publice. Vor să șteargă femeile din societate.”

Organizația Human Rights Activists in Iran (HRA) a declarat că noua lege este revizuită de Consiliul Guardian al Iranului, un organism puternic care verifică legislația și supraveghează alegerile. Acesta este format din 12 bărbați și este condus de un cleric recent reales, în vârstă de 97 de ani, Ahmad Jannati, care este președintele său din 1988.

Aceștia au sarcina de a revizui prevederile proiectului de lege și de a asigura alinierea acestuia la legea islamică. Odată aprobat, proiectul de lege va reveni în parlament și ar putea intra în vigoare încă din octombrie, a spus HRA.

Autoritățile iraniene investesc masiv în camere inteligente care utilizează tehnologia de recunoaștere facială, potrivit activiștilor pentru securitate și drepturile femeilor. Se spune că aceste camerele sunt, de asemenea, capabile să trimită alerte atunci când detectează un număr mai mare de oameni care se adună într-un singur loc.

Potrivit rezidenților kurzi din orașul natal al lui Amini, Saqqez, forțele de securitate au înființat mai multe puncte de control pentru a reține femeile care încalcă codul vestimentar și, de asemenea, pe cele care se pregătesc să protesteze cu ocazia comemorării morții ei.

Protestatarii intervievați de The Guardian au spus că se pregătesc să mărșăluiască pe străzi pe 16 septembrie și să ajungă la mormintele protestatarilor care au fost uciși de forțele de securitate în ultimul an.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Selecționerul Islandei nu a stat pe gânduri: cum a numit-o pe Kosovo, după tragerea la sorți din Liga Națiunilor

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Reacția Iranului după ce Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pentru Netanyahu

Iranul face noi pași în dezvoltarea programului nuclear. Își pune în funcțiune „noi centrifuge avansate”

Ce vrea Iranul la schimb ca să-și limiteze stocurile de uraniu îmbogățit

Laureata Premiului Nobel pentru Pace, Narges Mohammadi, operată de urgență în timpul arestului din Iran. Este suspectă de cancer

Partenerii noștri