Experiența Monicăi, în țara în care au fost introduse cele mai bizare restricții: M-au strâns de sâni și mi-au spus: „Nu ești femeie”
Restricțiile în Panama sunt stricte; bărbații pot ieși din casă într-o zi, iar femeile în următoarea. Regula a fost folosită de unii ca o scuză pentru a-i hărțui pe membrii comunității trans.
Monica este o bucătăreasă excelentă. Ca mulți alți oameni, în timpul izolării, ea și-a omorât timpul gătind rețete elaborate. Dar într-o zi de miercuri și-a dat seama că nu are chiar toate ingredientele pentru un pui marinat, așa că a părăsit locuința pe care o împarte cu familia, situată în apropierea aeroportului din orașul Panama, pentru a merge la magazinul de pe colț, relatează BBC NEWS.
Pe drum, a trecut pe lângă câteva femei. Străzile erau mult mai libere decât de obicei, întrucât guvernul tocmai introdusese noua măsură potrivit căreia femeile pot ieși din casă pentru cumpărături în zilele de luni, miercuri și vineri, iar bărbații - marți, joi și sâmbătă. Duminică toată lumea stă în casă.
Citește și: Țara cu cele mai dure restricții. Poliția percheziționează oameni pe stradă să vadă dacă au alcool și țigări
Monica a intrat în magazinul condus de o familie de chinezi cu care se știe de ani de zile și cu care avea o relație aproape de prietenie. Însă acum totul s-a schimbat. Proprietarul s-a apropiat de ea în tăcere, dar de pe fața lui lipsea zâmbetul cu care își întâmpină clienții.
„Nu te putem servi, Monica”, i-a spus el. „Poliția a spus că putem servi doar femeile astăzi. Fără maricon”.
Termenul transfobic a făcut-o pe Monica să se cutremure, dar, în același timp, nu a fost o surpriză completă. Poliția din cartierul ei o avusese drept țintă și înainte de pandemie, pentru că este o femeie transsexuală.
Monica a început să meargă la școală îmbrăcată ca o fată de la vârsta de 12 ani. Nu s-a simțit niciodată ca un băiat, iar acum s-a decis să fie deschisă cu privire la identitatea ei. Avea 14 ani când tatăl ei a murit pe neașteptate, iar familia și-a pierdut singura sursă de venit. Monica a simțit că trebuie să sprijine familia. Auzise că în Panama City există cerere pentru lucrătorii sexuali transgender și că se făceau bani buni din asta. Încă un copil, Monica a decis că trebuie să-și ajute familia.
La magazinul din colț, proprietarul i-a explicat Monicăi că nu era dorința lui de a o alunga, iar solicitarea venise direct de la poliție.
Prostituția este legală în Panama, dar asta nu înseamnă că vine fără un stigmat, iar Monica spune că poliția din cartier a bătut-o și hărțuit-o ani de zile.
De când a început pandemia, Monica nu mai poate lucra, iar banii sunt tot mai puțini. Împarte locuința cu opt membri ai familiei.
Ajunsă acasă după vizita umilitoare la magazin, Monica a primit un mesaj de pe proprietar. I-a spus că se simte rău că a trimis-o acasă, dar că va trimite prin cineva lucrurile de care avea nevoie.
Monica a fost ușurată, dar și-a dat seama că era în fața unei provocări, iar ea trebuia să găsească o cale pentru a avea grijă de familie. Așa că a luat o decizie: să iasă din casă a doua zi - în ziua bărbaților, ziua sexului ei biologic. Dar de data aceasta experiența ei a fost și mai neplăcută.
A decis să meargă la un supermarket mai mare și să facă aprovizionarea pentru câteva săptămâni. Monica s-a așezat la coada bărbaților pentru a intra în magazin și a observat că mulți se uitau la ea zâmbind.
Înaintea expirării celor două ore - atât cât este permis ca o persoană să se afle în afara locuinței - șase polițiști s-au apropiat de Monica și au scos-o din rând.
„Mi-au spus că sunt în afara timpului meu pentru magazin. Au început să-mi facă un control corporal, iar unul dintre ei mi-a strâns sânii și mi-a spus râzând: Nu ești femeie și a spus o glumă transfobică pe care nu pot să o reproduc”, povestește Monica.
Spune că toată lumea și-a văzut mai departe de treabă și nimeni nu a făcut nimic. Nu s-a simțiti niciodată mai singură.
„Ceea ce s-a întâmplat cu Monica nu este un caz izolat. Comunitatea trans din Panama este condamnată” spune Cristian González Cabrera, de la Human Rights Watch.
Asociația Panamaneză a Persoanelor Trans spune că, de când au început zilele cu restricții de gen, peste 40 de persoane au spus că au fost hărțuite atunci când s-au dus la magazin sau la farmacie.
Aceeași restricție a fost în vigoare și în Bogota, Columbia, dar autoritățile au decis să renune la ea după numeroase sesizări venite din partea membrilor comunității LGBT.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News