Live

Egiptul a scăpat de „virusul antic” care „i-a chinuit pe faraoni”. Un pas cu adevărat istoric, spune șeful OMS

Data publicării:
Malaria a afectat Egiptul încă din perioada faraonilor. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recunoscut oficial Egiptul ca ţară „liberă de malarie”, un certificat pe care Ministerul Sănătăţii din ţara arabă l-a ridicat luni şi care marchează o etapă importantă după aproape 100 de ani de eforturi pentru eradicarea unei boli prezente în acest teritoriu încă de pe vremea faraonilor.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat, cu ocazia eliberării certificatului, că acesta este un pas „cu adevărat istoric” şi a salutat angajamentul Egiptului de a scăpa de „virusul antic” şi de a deveni „o sursă de inspiraţie pentru alte ţări din regiune”, conform Agerpres.

Malaria este la fel de veche ca însăşi civilizaţia egipteană, dar boala care i-a chinuit pe faraoni aparţine acum istoriei, nu viitorului”, a declarat directorul OMS, citat într-un comunicat.

Egiptul se alătură astfel celor 44 de ţări care au fost declarate libere de malarie de către OMS.

Primirea, astăzi, a certificatului 'liber de malarie' nu este sfârşitul călătoriei, ci începutul unei noi etape”, a declarat ministrul egiptean al Sănătăţii, Khaled Abdel Ghaffar. „Acum trebuie să ne străduim să ne menţinem realizările”, a adăugat oficialul.

Această certificare este acordată numai după ce o ţară a demonstrat întreruperea transmiterii bolii cel puţin în „ultimii trei ani consecutivi” şi capacitatea de a „preveni restabilirea transmiterii”, a spus ministrul.

Transmisă de ţânţari, malaria se răspândeşte în special în ţările tropicale, infecţia fiind provocată de un parazit care ucide peste 600.000 de persoane pe an, 95% dintre acestea în Africa, potrivit OMS.

Malaria a afectat Egiptul încă din perioada faraonilor, fiind descoperite dovezi ale prezenţei bolii în mumii precum cea a lui Tutankhamon.

Primele eforturi de reducere a contactului dintre oameni şi ţânţarii purtători au început în anii 1920, când ţara a interzis cultivarea orezului şi a altor culturi în proximitatea locuinţelor.

Construcţia barajului Aswan pe Nilul Superior, în anii 1960, a introdus noi riscuri, deoarece apa stagnantă a creat noi zone de reproducere pentru ţânţari.

Cu toate acestea, până în 2001, Egiptul a ţinut malaria „ferm sub control”, conform OMS, iar în 2014 ţara a reuşit să aducă rapid sub control un focar în Aswan. De atunci, cifrele au scăzut până la nivelul actual.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”M-a luat puțin valul”. Culturista pe care nimeni nu o crede că nu-și editează pozele a publicat imaginile transformării

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Organizația Mondială a Sănătății spune că Israelul interzice specialiștilor medicali să intre în Gaza

Cel mai mare muzeu din lume se deschide după două decenii de construcție

Ziua mondială a sănătăţii mintale este sărbătorită astăzi, 10 octombrie

Primul test care poate detecta virusul mpox, cu rezultate imediate, a fost aprobat de OMS

Partenerii noștri