Efectele încălzirii globale: Munții Alpi ar putea rămâne fără zăpadă, iar schiul un sport pe cale de dispariție
Încălzirea globală afectează tot mai grav calendarul competițiilor de schi, a căror durată este din ce în ce mai redusă. Comitetul Internațional Olimpic avertizează că, odată cu creșterea temperaturilor, linia climatică a zăpezii (limita de la care o zonă începe să fie acoperită de zăpadă) va crește, ceea ce va duce la scăderea stațiunilor montane unde se vor putea organiza întreceri de schi sau alte sporturi de iarnă, informează CNN.
Conform unui raport publicat de Comitetul Internațional Olimpic, o creștere a temperaturii cu doar 1 (un) grad Celsius, va „împinge” linia zăpezii, cu 150 de metri în sus. În astfel de condiții, „sezonul de schi ar putea începe cu o lună mai târziu și să se încheie cu trei mai devreme”, informează Comitetul Olimpic.
Vremea caldă a creat deja probleme, luna trecută, organizatorilor Cupei Mondiale de schi-fond, desfășurate în localitatea Nove Mesto na Morave, din Cehia. Organizatorii au avut parte de zăpadă pentru a acoperi doar 4 kilometri de pârtie, în condițiile în care aceștia aveau nevoie de un circuit închis de 5 kilometri, pentru cursa de 15 kilometri. Până la urmă, grație unor improvizații de moment, cursa a putut avea loc.
Warming temperatures globally mean ski seasons are getting noticeably shorter and changing weather patterns are making snowfalls more unpredictable. https://t.co/dkeQyxns4P
— CNN (@CNN) February 14, 2020
De asemenea, în stațiunea Oberstdorf, din Germania, unde s-a desfășurat o competiție de sărituri cu schiurile, organizatorii au fost nevoiți să aducă zăpadă din alte locuri, cu ajutorul camioanelor.
Conform Comitetului Olimpic, temperaturile ridicate vor crea, în viitor, mari probleme stațiunilor de schi aflate la altitudini de sub 1.000 de metri.
Oamenii de știință avertizează că sporturile de iarnă vor avea tot mai mult de suferit în viitor, ca urmare a schimbărilor climatice. Astfel, dacă temperaturile, la nivel global, vor crește cu 2 grade Celsius, până în anul 2100 munții Alpi ar putea pierde 70% din zăpadă, informează CNN.
Conform NASA, temperatura, la nivel global, este cu 0,98 grade Celsius mai ridicată, comparativ cu perioada 1951-1980.
Editor web: M.L.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News