Live

Directorul OMS vrea ca reţetele vaccinurilor să fie la liber, pentru o vaccinare mai rapidă. Producătorii se opun

Data publicării:
Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: Profimedia Images

Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, propune o derogare de brevet care ar permite ţărilor să producă şi să vândă copii ieftine ale vaccinurilor inventate în altă parte, pentru o vaccinare mai rapidă a populației la nivel global.

"Trăim un moment excepţional din istorie şi trebuie să ne ridicăm la nivelul provocării. Există flexibilităţi în reglementările comerciale pentru situaţii de urgenţă şi cu siguranţă o pandemie globală se califică", a scris şeful OMS într-un editorial în The Guardian, potrivit Mediafax.

Organizaţia Mondială a Comerţului urmează să discute săptămîâna viitoare o propunere de renunţare la drepturile de proprietate intelectuală - în acest caz, brevetele de vaccin. Guvernele membre sunt împărţite pe această temă, în general ţările cu venituri mici şi medii sunt în sprijinul măsurii, iar ţările bogate se opun.

În editorialul Guardian, Tedros susţine că producătorii vor primi în continuare o rambursare.

„Renunţarea temporară la brevete nu va însemna neplata inovatorilor. Ca şi în timpul crizei HIV sau într-un război, companiilor li se vor plăti redevenţe pentru produsele pe care le fabrică”, spune el.

Companiile farmaceutice şi guvernele din SUA, Marea Britanie şi multe din Europa se opun însă cu tărie renunţării, cu sau fără compensaţie. Acestea susţin argumentul Federaţiei Internaţionale a Producătorilor şi Asociaţiilor Farmaceutice, potrivit căruia reducerea rentabilităţii companiilor este un factor de descurajare a inovaţiei.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Organizația Mondială a Sănătății spune că Israelul interzice specialiștilor medicali să intre în Gaza

OMS a aprobat un vaccin pentru combaterea mpox. Comisia Europeană dă undă verde pentru vaccinarea adolescenților de 12 ani

Noua tulpină a mpox îngrijorează cercetătorii. Se modifică mai rapid decât se aşteptau specialiștii

Suedia a confirmat primul caz din afara Africii al variantei mai periculoase a mpox. OMS a declarat urgență de sănătate publică

Partenerii noștri