Live

Directorul OMS acuză ţările bogate că le lasă fără vaccin pe cele sărace

Data actualizării: Data publicării:
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS. Agerpres / EPA / MARTIAL TREZZINI

Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii afirmă că acordurile pe care țările bogate le încheie cu producătorii de vaccinuri lasă țările sărace fără posibilitatea de a-și vaccina populația. Tedros Adhanom Ghebreyesus cere ţărilor şi producătorilor să nu mai facă tranzacţii bilaterale.

Șeful OMS a declarat că există o „problemă clară” în distribuirea vaccinurilor, iar ţările cu venituri mici şi medii nu primesc încă vaccinuri împotriva COVID-19. Tedros Adhanom Ghebreyesus le-a cerut ţărilor bogate să nu mai încheie acorduri bilaterale cu producătorii.

„Ţările bogate au cea mai mare parte a aprovizionării”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o declaraţie critică cu privire la naţionalismul vaccinurilor, relatează Reuters, potrivit Mediafax.

„Nicio ţară nu este excepţională şi nu ar trebui să sară coada şi să îşi vaccineze toată populaţia, în timp ce unele ţări rămân fără vaccin”, a adăugat el.

El a cerut ţărilor şi producătorilor să nu mai facă tranzacţii bilaterale şi a îndemndat pe cei care au comandat doze în exces să le predea imediat programului COVAX care facilitează partajarea a vaccinului.

În timp ce Tedros nu a denumit ţări, Uniunea Europeană a ajuns la un acord cu Pfizer şi BioNTech pentru 300 de milioane de doze suplimentare din vaccinul COVID-19 într-o măsură care ar oferi UE aproape jumătate din producţia globală a firmelor pentru 2021.

Luptele pentru vaccinuri s-au accelerat pe măsură ce guvernele se luptă să îmblânzească şi variante mai infecţioase identificate în Marea Britanie şi Africa de Sud, care ameninţă să copleşească sistemele de sănătate.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Organizația Mondială a Sănătății spune că Israelul interzice specialiștilor medicali să intre în Gaza

OMS a aprobat un vaccin pentru combaterea mpox. Comisia Europeană dă undă verde pentru vaccinarea adolescenților de 12 ani

Noua tulpină a mpox îngrijorează cercetătorii. Se modifică mai rapid decât se aşteptau specialiștii

Suedia a confirmat primul caz din afara Africii al variantei mai periculoase a mpox. OMS a declarat urgență de sănătate publică

Partenerii noștri