Live

Video&Foto De la claxoane și țipete de bucurie, francezii au trecut la confruntări de stradă la Paris și în alte orașe, după victoria stângii

Data actualizării: Data publicării:
Proteste și confruntări au izbucnit la lăsarea serii în Paris, după victoria stângii. Foto: Profimedia Images

Câteva mii de persoane s-au adunat în Place de la Republique din Paris duminică, la scurt timp după anunțarea primelor estimări ale rezultatelor celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor legislative anticipate. Aplauze, claxoane, țipete de bucurie... Simpatizanții Noului Front Popular, în majoritate, au salutat zgomotos sosirea alianței stângii în frunte la alegeri. Sărbătoarea a fost ulterior umbrită de o serie de tensiuni care au izbucnit în cursul serii, soldate cu confruntări cu forțele de ordine, scrie Le Parisien.

Imaginile circulă deja pe rețeaua de socializare X (fostă Twitter). „Tineretul enervează Frontul Național”, se putea auzi la lăsarea serii, cu referire la sloganul născut în anii 1980 odată cu melodia grupului Berurier noir. Un steag al Franței, pe care scria ”Franța este o țesătură de migrații” a fost desfășurat pe statuia din Piața Republicii.

Confruntări în mai multe orașe

ACTUALIZARE 00.25 - Confruntările s-au extins și în alte orașe, în desfășurare fiind confruntări între manifestanți și atacatori în Lyon, unde a fost atacat inclusiv un fast-food McDonalds.

Potrivit unei surse din poliție, serviciile de informații se așteptau, începând de duminică seara, la o radicalizare din partea "mișcărilor extremiste, indiferent de rezultat, fie că se bucurau de victoria unei părți, fie că denunțau victoria celeilalte".

30.000 de polițiști au fost mobilizați duminică seara, dintre care 5.000 la Paris, pentru a face față unor eventuale izbucniri de ură. O operațiune de poliție de amploare, al cărei nivel va depinde de situație, urmează să rămână în vigoare "cel puțin până la 16 iulie", a declarat joi pentru AFP o sursă din cadrul poliției, potrivit Le Parisien.

Oamenii strigau „Am câștigat!” sau „Toată lumea îl detestă pe Bardella (liderul partidului de extremă-dreapta Rassemblement National - n.r), potrivit imaginilor care circulă pe X.

Proteste la Paris. Foto: Profimedia Images

Forțele de ordine au fost atacate cu proiectile și au ripostat cu gaze lacrimogene

ACTUALIZARE 23:20 - Situația s-a deteriorat și mai mult în jurul orei 23:00, când forțele de ordine au fost atacate cu proiectile și au ripostat cu grenade lacrimogene. Piața s-a golit, protestatarii fugind de acolo, de teama gazelor lacrimogene. Poliția a lansat un atac, stârnind panică printre manifestanți. Imaginile care circulă pe rețeaua X arată și o baricadă ridicată de manifestanți și focuri izolate. 

Primele confruntări, în jurul orei 22:00

ACTUALIZARE 22:15 - În jurul orei 22:00, au avut loc primele confruntări între forțele de ordine și indivizi ale căror fețe erau ascunse după cagule sau măști. Ele au continuat în cursul serii.

Citiți și:
O victorie, dar fără majoritate. Cine sunt cei care s-au unit și au câștigat în Franța, ce propun poporului

Editor : Marina Constantinoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A rupt tăcerea, după ”prima apariție publică” a lui Michael Schumacher. Cum ”comunică” germanul, la 11 ani de la accident

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Emmanuel Macron cere oprirea livrărilor de arme către Israel, dacă sunt folosite în Gaza

15 milioane de dolari și 130.000 de moldoveni. Schema prin care Rusia încearcă să schimbe soarta alegerilor din Republica Moldova

Costul vieții, principala preocupare a europenilor. Ce beneficii văd românii în a fi membri ai Uniunii Europene | Eurobarometru

Procedura de demitere a lui Emmanuel Macron, cerută de stânga radicală franceză, a fost respinsă în Parlament

Partenerii noștri