O victorie, dar fără majoritate. Cine sunt cei care s-au unit și au câștigat în Franța, ce propun poporului

Data actualizării: Data publicării:
Susținătorii alianței de stânga Noul Front Popular, bucurându-se de victoria în alegeri. Foto: Profimedia Image
Susținătorii alianței de stânga Noul Front Popular, bucurându-se de victoria în alegeri. Foto: Profimedia Image

Lovitură de teatru în Franţa: alegerile legislative de duminică au plasat alianţa partidelor de stânga în frunte, potrivit primelor estimări, în faţa taberei prezidenţiale a lui Emmanuel Macron şi a extremei drepte, ajunsă pe locul al treilea, niciunul dintre blocuri nereuşind să obţină majoritatea absolută. La France Insoumise a lui Manuel Bompard și Jean-Luc Melenchon, Partidul Socialist al lui Olivier Faure, Ecologiștii lui Marine Tondelier și Partidul Comunist al lui Fabien Roussel: s-au prezentat uniți pentru alegerile legislative. Și au ajuns în frunte, drept blocul cel mai numeros în Adunarea Națională, dar fără majoritate. Cine sunt și ce le propun ei francezilor?

Cu 172 până la 215 deputaţi, conform primelor estimări ale institutelor de sondare, alianţa de stânga Nouveau Front Populaire (Noul Front Popular, NFP), formată din partide care nu sunt de acord pe o serie de probleme, a creat o surpriză devenind prima forţă a ţării.

După prima surpriză, a victoriei alianței Noului Front Popular, reprezentat de partidele enumerate mai sus, a doua surpriză o reprezintă faptul că xxtrema dreaptă franceză, Rassemblement National (RN, Adunarea Naţională) intră în forţă în Parlament, cu un număr istoric de deputaţi aleşi (între 115 şi 155), dar rămâne departe de putere, înregistrând un scor dezamăgitor faţă de avântul său din primul tur.

Jean-Luc Melenchon, vorbind în numele Noului Front Popular victorios în alegeri. Foto: Profimedia Image
Jean-Luc Melenchon, vorbind în numele Noului Front Popular victorios în alegeri. Foto: Profimedia Image

Franța, cufundată în necunoscut

Franţa, un pilon al Uniunii Europene, se găseşte cufundată în necunoscut, fără nicio certitudine cu privire la viitorul său guvern, cu doar trei săptămâni înainte de deschiderea Jocurilor Olimpice, comentează presa franceză.

La o lună după dizolvarea Parlamentului, decisă de preşedintele Emmanuel Macron, tabăra prezidenţială a dat dovadă de o rezistenţă neaşteptată, cu 150 până la 180 de aleşi, faţă de 250 în iunie 2022.

Această tripartiţie aruncă Franţa în ceaţă, la capătul unui scrutin care a mobilizat puternic alegătorii (prezenţa la vot în jur de 67%), cea mai ridicată din 1981. Pentru că fără 289 de deputaţi, ceea ce înseamnă o majoritate absolută sau chiar apropiată de aceasta, niciun bloc nu este în măsură să formeze singur un guvern, comentează agenția franceză de știri France Presse, citată de Agerpres.

Un Guvern cu o identitate incertă

În timp ce se aşteaptă cifrele consolidate, poziţiile adoptate de principalii lideri şi negocierile intense care vor urma, identitatea viitorului guvern rămâne incertă. 

O victorie, dar fără majoritate.

La câteva zile după alegerile europene, au reușit să facă o alianță și un program. În spatele denumirii de Noul Front Popular (NFP) se află inclusiv candidaturi care merg de la anticapitalistul Philippe Poutou la fostul președinte al Franței Francois Hollande, reales deputat, comentează BFM TV.

Aceste partide s-au criticat reciproc anterior și au unele diferențe esențiale în ideologia și abordarea lor. Dar au decis să formeze un bloc pentru a ține extrema dreaptă departe de guvern, scrie și BBC în încercarea de a contura o imagine despre tabăra victorioasă în alegerile din Franța.

NFP a promis să renunțe la reformele privind pensiile și imigrația adoptate de Guvernul actual, să înființeze o agenție de salvare a migranților fără documente și să faciliteze solicitările de viză.

De asemenea, acesta dorește să pună plafoane prețurilor la produsele de bază pentru a combate criza costului vieții și să crească venitul minim.

AICI poate fi consultat programul politic propus de alința victorioasă.

BFM TV a făcut o sinteză a acestuia. O puteți vedea AICI.

La ora locală 20:00 (19:00 GMT), în tabăra stângii a fost bucurie când au fost publicate proiecțiile.

Împotriva tuturor așteptărilor, Rassemblement National (RN, extrema-dreaptă) a căzut de pe primul loc în primul tur, cu o săptămână în urmă, pe locul al treilea în turul doi. Lovitură de teatru!

În prezent, formațiunea de extremă dreapta va obține cel mult 150 de locuri în adunare, la o oarecare distanță de Noul Front Popular de stânga și de susținătorii președintelui Macron de centru.

Se pare că apelurile tuturor celorlalte partide de a bloca venirea extremei drepte la guvernare au funcționat foarte eficient: Jordan Bardella, de la Rassemblement National, nu va fi următorul prim-ministru francez.

Cine va fi noul premier? O altă necunoscută

Cine va fi, ei bine, este o altă problemă, după cum remarcă și BBC.

Adevărul este că niciunul dintre cele trei mari blocuri nu are o majoritate absolută în Adunarea Națională.

Prin urmare, se prefigurează o perioadă de târguială pentru o eventuală coaliție formată în jurul unui program încă nedefinit.

Stânga - în urma rezultatelor sale bune - se va aștepta la o voce foarte puternică.

Liderul LFI, France Insoumise (Franța Nesupusă) Jean-Luc Mélenchon, a declarat că prim-ministrul Gabriel Attal ar trebui să demisioneze și a afirmat că Noul Front Popular este pregătit să guverneze Franța. Gabriel Attal a și venit cu declarație că luni își va depune demisia, dar că este pregătit să continue să își exercite funcția atât timp cât va fi necesar. 

Importantul politician Raphael Glucksmann, care a fost candidatul principal al socialiştilor francezi la alegerile europene, a declarat că în acest moment al rezultatelor, Parlamentul este divizat, „așa că va trebui să ne comportăm ca niște adulți”.

„Va trebui să vorbim, să discutăm, să ne angajăm în dialog… Echilibrul de putere s-a schimbat în parlament… și va avea loc o schimbare fundamentală a culturii politice”.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Atunci când Marele Viscol a îngropat România: „Am încercat să ieșim, dar nu...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Gwen Stefani, dezvăluiri despre cele mai dificile momente din viața ei: „Cum te aduni? A părut o a doua șansă...
Film Now
Reuniune surpriză în Beverly Hills. Cameron Diaz și Demi Moore, împreună la 21 de ani de la premiera...
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Nu au existat bani pentru plata pensiei în decembrie. La ce artificiu a recurs guvernul? DOCUMENT
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digistoria - cele mai importante evenimente petrecute pe 21 noiembrie
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Matthew McConaughey, adevărul din spatele renunțării la comedii. Nici măcar o ofertă de 14,5 milioane $ nu...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...