De ce poziționarea cu fața în jos a pacienților cu COVID-19, ventilați mecanic, le crește șansele de supraviețuire
Poziționarea cu fața în jos a pacienților cu COVID-19 le crește șansele de supraviețuire, au descoperit medicii aflați acum în prima linie de luptă împotriva coronavirusului, scrie CNN. Când au dificultăți de respirație este unul dintre primele lucruri pe care le fac salvatorii. Saturația cu oxigen se îmbunătățește, iar asta-i ajută să câștige timp.
“Salvăm vieți cu această metodă”, a declarat Mangala Narasimhan, medic în cadrul Spitalului Evreiesc din Long Island. “Este un lucru atât de ușor de făcut, dar am văzut că are rezultate remarcabile. Vedem asta la fiecare pacient”.
„Odată ce vezi că funcționează, aplici din ce în ce mai des această metodă”, a declarat și Kathryn Hibbert, un medic din cadrul spitalului din Massachusetts.
În urmă cu șapte ani, o echipă medical din Franța a publicat un studiu în care au demonstrat că pacienții care sufereau de sindromul de detresă respiratorie acută (SDRA), ventilați mecanic, au avut șanse mai mari de supraviețuire dacă au fost poziționați pe burtă. Aceeași metodă este aplicată și în prezent la pacienții cu COVID-19, iar eforturile medicilor dau rezultate.
În SUA, pacienții infectați cu noul virus petrec aproximativ 16 ore pe zi poziționați astfel, apoi sunt mutați pe spate pentru ca medicilor să le fie mai ușor să le administreze tratamentele.
Specialiștii susțin că odată ce un pacient ventilat mecanic este poziționat cu fața în jos, saturația cu oxigen se îmbunătățește. Dacă pacientul rămâne așezat pe spate, greutatea corpului pune presiune pe anumite zone ale plămânilor.
Există și un aspect mai puțin plăcut. Pacienții așezați pe burtă sunt sedați pentru mai mult timp, așadar vor petrece mai multe zile la Terapie Intensivă.
Editor: I. I.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News