Live

Galerie Foto Cum este să mergi într-o tabără de vară în Coreea de Nord. Experiența bizară a unui tânăr rus în țara lui Kim Jong Un

Data publicării:
500 de dolari au acoperit toate costurile excursiei de 15 zile în Coreea de Nord pentru Iuri Frolov. Colaj foto: Iuri Frolov / Profimedia Images

Chiar și pentru localnici, călătoriile în interiorul Coreei de Nord sunt strict controlate. Dar pentru rusul Iuri Frolov, care are acum 25 de ani și a petrecut două săptămâni în țara lui Kim Jong Un pe vremea când era elev de liceu în 2015 și 2016, organizarea unei excursii în Coreea de Nord a fost o misiune mult mai ușoară, iar întâmplările trăite acolo au rămas niște experiențe unice, relatează CNN.

Iuri a început să fie fascinat de Coreea de Nord după ce a privit un documentar în care se spunea că țara din estul Asiei este asediată de vecinii ei capitaliști.

Această curiozitate l-a motivat să se alăture grupului „Solidaritate cu Coreea de Nord” pe Vkontakte, echivalentul rus al Facebook-ului.

Prin intermediul acestui grup. Iuri a găsit o cale să participe la Tabăra Internațională pentru Copii Songdowon din Wonsan, pe coasta de est a Coreei de Nord.

Cu 500 de dolari a reușit să acopere toate costurile pentru o călătorie de 15 zile. Părinții lui au fost de acord, iar Iuri a călătorit singur de la Sankt Petersburg la Vladivostok, alăturându-se altor copii și oficiali ai Partidului Comunist în acest sejur.

Anul acesta, 100 de cetățeni ruși au format primul grup de străini căruia i s-a permis să viziteze Coreea de Nord de la pandemie și până în prezent – un semn că relațiile dintre Phenian și Moscova sunt tot mai apropiate.

Înainte de pandemie, principala sursă de turiști străini pentru Coreea de Nord nu era Rusia, ci China. Șeful mișcării pentru tineret din Rusia a anunțat că, la finalul lunii iulie, un grup de elevi ruși va merge în Coreea de Nord.

Te trezești la 6 dimineața ca să cureți praful de pe statuile dictatorilor nord-coreeni

Odată ajuns în tabăra Songdowon, în vara anului 2015, personalul de acolo i-a primit cu căldură pe Frolov și grupul său. Erau copii din diverse țări, inclusiv Laos, Nigeria, Tanzania și China.

Cu toate acestea, interacțiunea cu copiii nord-coreeni a fost limitată doar la ultima zi de excursie – o decizie deliberată menită să prevină orice schimb adevărat de experiențe.

Tabăra oferea activități tipice de vară, precum plimbări la plajă și competiții în care copiii se întrec să construiască castele de nisip. Existau, însă, și obiceiuri mai bizare.

Sala de concerte din tabăra de vară pentru copii din Wonsan, Coreea de Nord. Foto: Profimedia Images

Tinerii trebuiau să se trezească la 6 dimineața să curețe statui care îi înfățișează pe liderii nord-coreeni Kim Il Sung și Kim Il Jong, cu toate că existau și îngrijitori profesioniști care se ocupau de administrarea monumentelor.

Accentul mare pus pe propagandă, supravegherea constantă și îndeaproape și combinația ciudată între libertate și control sunt toate aspecte pe care le remarcă toți turiștii străini care au vizitat Coreea de Nord.

Jocuri video pentru elevi în care trebuie să distrugă Casa Albă

Una dintre activitățile mai ciudate pe care copiii puteau să le desfășoare în tabăra din Coreea de Nord era să joace un joc video în care jucătorii – niște hamsteri care conduc tancuri – trebuie să distrugă Casa Albă.

„Acest joc îmi amintește de o experiență pe care am avut-o cu doi elevi nord-coreeni care jucau un joc similar”, scrie corespondentul CNN din Taipei, Will Ripley.

Când Ripley i-a întrebat pe elevi pe cine împușcă, ei i-au răspuns: „Pe inamicii noștri de moarte, americanii”. Când le-a dezvăluit că el este american și i-a întrebat dacă l-ar împușca și pe el, copiii nord-coreeni i-au răspuns fără nicio ezitare: „da”.

Înainte de pandemie, principala sursă de turiști străini era China. Acum este Rusia. Foto: Profimedia Images

După ce i-a asigurat pe tineri că el este un „american bun”, aceștia au fost de acord să îl lase în viață. Apoi, i-au zâmbit și i-au făcut cu mâna când și-au luat rămas bun.

Acesta este paradoxul nord-coreean. Oamenii erau de obicei prietenoși și politicoși, cu toate că îi spuneau mereu lui Ripley că Statele Unite ar trebui să „se înece într-o mare de foc”.

Orez, cartofi și pâine în fiecare zi. Frolov a slăbit 5 kilograme în tabăra de 15 zile 

În ciuda propagandei uriașe, Frolov a rămas sceptic. Programul foarte strict îl enerva, mai ales când nu avea voie să lipsească de la exercițiile fizice de dimineață cu toate că era răcit.

Mâncarea servită în tabără a fost o altă provocare. Frolov a spus că a trebuit să supraviețuiască doar cu orez, cartofi și pâine, o alimentație care l-a făcut să slăbească 5 kilograme în 15 zile.

Dorința să mănânce ceva ce îi place a fost atât de mare, când s-a întors acasă, încât și-a cumpărat un festin de la Burger King, chiar dacă nu a reușit să mănânce tot.

Frolov a povestit despre o întâmplare memorabilă pe care a avut-o în Phenian: „Era o fată, foarte tânără, care purta o rochie în stilul steagului american în centrul orașului. În mod surprinzător, nimeni nu s-a supărat pe ea, cu toate că i s-a spus să nu o mai poarte vreodată. A fost un moment bizar într-un mediu atât de controlat.”

Iuri a călătorit singur de la Sankt Petersburg la Vladivostok, alăturându-se altor copii și oficiali ai Partidului Comunist în aceast sejur. Foto: Iuri Frolov

„Multe lucruri păreau false, mai ales clădirile de știință și inovație. Nu erau convingătoare, nici măcar pentru un copil”, a spus Frolov. „Nu a fost o experiență complet oribilă. De cele mai multe ori eram plictisit. În afară de lipsa internetului, era ca orice altă tabără pentru copii obișnuită din Rusia.”

Amintindu-și de vizitele sale în Coreea de Nord, Frolov recunoaște că decizia de a se întoarce în tabără și anul următor a fost una nesocotită, dar apreciază faptul că s-a întors de acolo cu și mai multe povești interesante despre țara lui Kim Jong Un.

Poveștile lui Frolov scot în evidență eforturile pe care Phenianul le face pentru a îndoctrina mințile copiilor, pentru a le modela percepția și pentru a le cultiva loialitatea, cu ajutorul unui mix de schimburi culturale și propagandă.

În ciuda diferențelor clare dintre rolurile jucate de cei doi – elevul rus Frolov și jurnalistul american Ripley – în Coreea de Nord, experiențele lor dezvăluie aceeași realitate în fapt despre preocuparea neîncetată a regimului de la Phenian legată de controlul ideologic.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Relația lui Elon Musk cu Rusia și Putin ar trebui investigată de Pentagon. Doi senatori democrați cer ca miliardarul să fie anchetat

Zelenski denunță discuția lui Scholz cu Putin: A deschis „cutia Pandorei”

Rușii nu le mai livrează gaze austriecilor. De când intră în vigoare măsura

Ce cred rușii despre Donald Trump și Elon Musk. Cum sunt prezentate numirile pentru noua administrație SUA la televiziunea rusă

Partenerii noștri