Cum arată câinele robot care îl păzește pe Donald Trump. „Spot” este pus de Secret Service să patruleze la Mar-a-Lago
Un câine robot numit „Spot” este cel mai recent instrument din arsenalul Serviciului Secret al SUA. Dispozitivul a fost văzut în ultima vreme patrulând perimetrul resortului Mar-a-Lago al președintelui ales Donald Trump, din Palm Beach, Florida, scrie BBC.
Nu are arme și poate fi controlat de la distanță sau automat atâta timp cât traseul său este preprogramat, dar trecătorii sunt avertizați printr-un semn pe fiecare dintre picioarele câinelui robot Spot: „NU mă mângâiați!”.
„Nu știu dacă cineva este tentat să mângâie acești câini robot. Nu arată drăgălaș”, a spus Melissa Michelson, politolog la Colegiul Menlo.
Videoclipul cu Spot care se plimbă pe proprietatea lui Trump a devenit viral pe TikTok și a devenit subiect de glume la televiziunea americană. Dar misiunea sa nu este deloc de luat în râs.
„Protejarea președintelui ales este o prioritate de top”, a spus Anthony Guglielmi, șeful de comunicații al Serviciului Secret al SUA, într-o declarație pentru BBC.
În lunile care au precedat alegerile prezidențiale din SUA, Trump a fost ținta a două tentative de asasinat. Prima a avut loc la un miting din iulie în Butler, Pennsylvania, iar cealaltă a avut loc pe terenul de golf din Mar-a-Lago în septembrie.
La Mar-a-Lago, unde o mare parte din proprietate este expusă, Ron Williams, un fost agent al Serviciului Secret, spune că câinii roboti sunt așteptați de mult timp. „Pot acoperi o zonă mai mare” decât oamenii, a spus Williams despre aceste dispozitive, despre care se așteaptă să devină mai obișnuite în timp. Și nu este vorba doar de Serviciul Secret. Williams a spus că câinii roboti au devenit din ce în ce mai mult un instrument folosit de armate și agenții de aplicare a legii din întreaga lume.
O echipă de specialiști în dezamorsarea bombelor din comitatul Montgomery, Pennsylvania, care a achiziționat un „Spot” în primăvară, folosește dispozitivul pentru a inspecta potențialii explozivi, potrivit materialelor promoționale Boston Dynamics. Anul trecut, Departamentul de Poliție din New York a continuat cu adăugarea caninilor robotici în forța sa, în ciuda plângerilor privind „o escaladare distopică a puterii poliției”, după cum a scris Wired. De cealaltă parte a globului, Ucraina i-a folosit pentru a efectua recunoașteri în conflictul în curs declanșat de invazia Rusiei în 2022, relatează Kiev Post.
Cum funcționează câinele robot Spot
Spot este cunoscut pentru agilitatea sa. Poate urca și coborî scările și poate naviga în spații înguste. Poate chiar și deschide uși. Dar capacitatea sa de a dezvălui potențiale amenințări se află printre motivele pentru care atât de multe agenții par dispuse să plătească până la 75.000 USD pentru un dispozitiv.
Șeful de comunicații al Serviciului Secret Guglielmi a spus că câinii roboti au fost „echipați cu tehnologie de supraveghere și cu o serie de senzori avansați care susțin operațiunile de protecție”.
Dispozitivul este echipat cu mai multe camere care generează o hartă 3D a împrejurimilor sale, conform materialelor de marketing Boston Dynamics, și poate avea, de asemenea, un senzor termic. Dar nimic din toate acestea nu se întâmplă fără un supraveghetor uman.
„Practic, au un joystick care controlează câinele robot în timp ce acesta se plimbă”, a spus Missy Cummings, profesor de inginerie la Universitatea George Mason, care conduce Centrul de Autonomie și Robotică al universității. Spot se poate deplasa automat pe trasee predefinite.
Spre deosebire de omologii lor umani și canini reali, câinii roboti nu sunt distrași de elementele vizuale, sunete sau mirosuri. Dar, în ciuda numeroaselor lor caracteristici impresionante, dispozitivele pot fi neutralizate.
„Trebuie doar să pulverizați cu fixativ, de exemplu, și asta ar fi suficient pentru a opri camerele să funcționeze corect”, a spus Cummings.
Câinele robot care păzește Mar-a-Lago nu este înarmat, dar se experimentează modele care sunt. „Oamenii încearcă să armeze acești câini”, adaugă Cummings, vorbind despre un model chinez cu o pușcă atașată despre care a aflat săptămâna aceasta.
Nu sunt pe cale să înlocuiască oamenii, spune Melissa Michelson, care compară dispozitivele cu tehnologia de conducere asistată din unele vehicule. „Nu avem prea multă încredere în capacitatea mașinilor de a conduce singure”, a spus ea.
Agenții Serviciului Secret de la Mar-a-Lago au fost văzuți patrulând alături de Spot.
„Încă avem nevoie de acei oameni din spatele scenei care trebuie să se folosească de raționamentul uman și să poată interveni dacă există o defecțiune a tehnologiei”, spune ea.
Editor : M.I.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News