Live

Cronica unui dezastru anunţat. De ce a eşuat tentativa mercenarilor americani de a-l captura pe preşedintele Venezuelei

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Captură Twitter/camilateleSUR

Lovitura de stat eşuată în Venezuela de săptămâna trecută s-a bazat pe un plan neobişnuit de complicat. Mai întâi, trebuia să invadezi o ţară străină despre care nu ştiai mare lucru. Apoi, trebuia răpit însuşi preşedintele Venezuelei, pentru a încasa o recompensă de 15 milioane de dolari oferită de guvernul SUA, plus multe alte milioane promise de politicienii din opoziţie. Nu e chiar genul de schemă de tipul „Cum să faci rapid bani în 5 paşi”, se arată într-un material publicat în The Guardian.

Planul de înlăturare de la putere a preşedintelui venezuelean, Nicolas Maduro, concomitent cu transportarea sa în Florida pentru a fi deferit justiţiei americane, după ce liderul de la Caracas a fost inclupat pentru narco-terorism, s-a dovedit a fi însă perfect fezabil pentru un fost subofiţer al armatei americane, Jordan Goudreau.

Goudreau, în vârstă de 43 de ani, a fost convins că experienţa dobândită în Irak şi Afganistan, ca membru al Beretelor Verzi ale armatei SUA a fost suficientă pentru a accepta o asemenea misiune.

Americanul, care conduce din 2018 compania de securitate Silvercorp, a semnat un contract cu persoane din anturajul lui Juan Gaido - liderul opoziţiei venezuelene şi preşedintele acestei ţări recunoscut de către Statele Unite.

Scopul contractului: finanţarea unei echipe de mercenari care să-l înlăture de la putere pe Nicolas Maduro.

Mercenari militari neindentificați îmbrăcați în uniformă și cu echipament militar Foto: Profimedia Images

Contractul a fost rupt unilateral, însă, de către cei din opoziţia venezueleană, pe motiv că Goudreau nu le-a inspirat încredere.

Asta nu l-a împiedicat pe veteranul american să pună la punct o operaţiune care s-a încheiat dezastruos, într-o manieră similară invaziei eşuate din Cuba, din 1961.

Presa a publicat un articol despre invazie cu două zile înainte ca ea să afle loc

Jordan Goudreau a anunţat duminică, 3 mai, că „unităţile noastre s-au activat în sudul, vestul şi estul Venezuelei”. Cu două zile în urmă, planul acestei operaţiuni a fost publicat de agenţia Associated Press.

Or, din moment ce presa ştia despre această invazie, în mod sigur că şi guvernul venezuelean ştia.

Iar asta s-a văzut la puţin timp, chiar din imaginile postate pe reţelele sociale de către presa şi oficialii guvernamentali venezueleni, în frunte cu Nicolas Maduro: doi veterani americani din forţele speciale prezentaţi drept trofee de război, alături de alţi mercenari capturaţi încă dinainte de a pune piciorul pe ţărmul Venezuelei.

Foto: Twitter/Nicolas Maduro

Opt participanţi la invazia eşuată au fost ucişi în confruntări cu forţele guvernamentale şi alţi peste 100 au fost arestaţi.

De ce criteriul preţului „cel mai mic” nu e deloc bun când finanţezi o operaţiune militară pentru înlăturarea unui şef de stat

Juan Jose Rendon, un politician venezuelean aflat în exil a declarat că a avut, în septembrie 2019, o întrevedere cu şeful companiei Silvercorp, Jordan Goudreau.

Spre deosebire de alte firme de securitate care, pentru o astfel de sarcină cereau sume cuprinse între 1 - 1,5 miliarde de dolari, Silvercorp s-a angajat să facă treaba pentru aproximativ 213 milioane de dolari, bani care ar fi urmat să fie acordaţi din veniturile provenite din extracţia de petrol. 1,5 milioane de dolari ar fi urmat să fie oferiţi în avans.

Conform înţelegerii, Silvercorp a avut la dispoziţie 45 de zile pentru a antrena şi echipa forţa de invazie, înainte ca grupuri de mercenari să se infiltreze în Venezuela pentru a securiza zone şi clădiri importante şi pentru a provoca dezordine socială.

Rendon a ajuns repede la concluzia că Goudreau nu dispunea de resursele şi competenţele necesare unei astfel de sarcini. În plus, americanul avea un comportament coleric şi vorbea prea mult.

Cât echipament militar poate încăpea în portbagajul unui Duster

Cu toate acestea, Goudreau a decis să meargă mai departe cu planul său.

Iar planul a început cât se poate de prost: la finele lui martie, poliţia columbiană a oprit o maşină Renault Duster care mergea de-a lungul coastei Mării Caraibelor.

Portbagajul Dusterului era plin de arme de asalt, veste antiglonţ şi căşti militare. Şoferul le transporta într-o casă conspirativă situată într-un orăşel aflat la aproximativ 80 de kilometri de graniţa dintre Columbia şi Venezuela.

Foto: Profimedia Images

Autorităţile columbiene au aflat şi cui îi era destinat acest transport: unui individ cu numele de cod „Pantera”, care a şi fost de altfel ucis în raidul eşuat din weekend-ul trecut.

Airan Berry, unul dintre mercenarii americani capturaţi, a declarat la televiziunea de stat din Venezuela că planul a constat în răpirea preşedintelui Maduro chiar din palatul său aflat în centrul Caracasului, chiar dacă nimeni nu a putut să spună clar cum ar fi putut realiza acest lucru.

Luke Denman, celălat american capturat, a precizat că sarcina sa fusese securizarea unui aeroport militar care ar fi urmat să fie folosit ulterior pentru aterizarea unui avion cu care Nicolas Maduro să fie transportat în SUA.

Într-o intervenţie televizată, Nicolas Maduro s-a lăudat cu faptul că agenţii venezueleni se infiltraseră cu mult timp înainte printre membrii echipei de mercenari. „Ştiam totul despre ei”,  a spus Maduro. „Ce mâncare le place, ce mâncare nu le place, Ce beau. Şi de unde vin banii”.

Editor web: Mihnea Lazăr

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

S-a cerut o măsură radicală, înaintea pronunțării deciziei de un trilion de euro: ”Să oprească tot. Mulți vor muri”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

CIA a dezvoltat o armă secretă cu care poate imobiliza nave uriașe de la distanță. Trump a vrut să o folosească împotriva Venezuelei

CIA, un Navy SEAL și o recompensă de 15 milioane de dolari. Cum folosește Nicolas Maduro un presupus complot al SUA împotriva sa

Președinții Venezuelei și Argentinei vor să se aresteze reciproc. Ce au de împărțit Nicolas Maduro şi Javier Milei

Venezuela pretinde că a arestat un luptător american Navy SEAL implicat într-o „operațiune CIA” de asasinare a lui Maduro

Partenerii noștri