Criză fără precedent în SUA. Cum s-a ajuns la cel mai mare blocaj al administrației din istorie
Statele Unite trec prin cel mai mare blocaj al administraţiei, din istorie. Şi nu se întrevede o soluţie de deblocare prea curând. Nici preşedintele Donald Trump, nici reprezentanţii democraţi, majoritari în Congresul de la Washington, nu vor să negocieze. Liderul de la Casa Albă vrea ridicarea zidului de la frontiera cu Mexicul, democraţii nu vor să-l finanţeze. Iar acest război între preşedinte şi opoziţie este plătit de toţi americanii. Cel mai mult de cei 800.000 de angajaţi federali, care nu îşi primesc salariile.
Donald Trump a deschis Bursa de Valori din New York
Nemulțumiri la USR după decizia Elenei Lasconi de a-i trimite o scrisoare lui Donald Trump
Cum îl descrie Sylvester Stallone pe Donald Trump
Motivul pentru care România vrea ca ridicarea vizelor pentru SUA să fie anunțată înainte ca Trump să-și preia mandatul
Putin l-a felicitat pe Trump „pentru alegerea în funcția de președinte” al SUA
Joe Biden, discurs către națiune după victoria lui Trump
Corespondență Digi24 de la Washington
Alegeri SUA 2024. S-a deschis prima secție de votare
Sumele uriașe cheltuite de candidații la alegerile prezidențiale din SUA
Din 22 decembrie anul trecut, o parte din angajaţii la stat sunt în concediu fără plată. Ceilalţi muncesc fără să îşi primească salariul. Senatul a votat o lege pentru ca funcţionarii să fie plătiţi retroactiv, lege care aşteaptă încă promulgarea din Biroul Oval.
Până atunci, au fost făcute apeluri către bănci, pentru a-i păsui pe cei care nu îşi pot plăti ratele, în special ipotecile pe case şi creditele pentru studiile copiilor.
„Faptul că nu am încasat salariul, în mod clar ne afectează în ce priveşte ipoteca. Avem şi trei fetiţe, iar creşa nu acceptă plata prin credit”, mărturisește Veronica Blue - editor la arhivele naţionale
O mână de ajutor vine şi de la cei din jur. Sunt organizate târguri de joburi temporare şi bănci de alimente.
Comunitatea locală dintr-o suburbie a Washingtonului a invitat sute de angajaţi federali, alături de familii, la o cină gratuită, din donaţii.
Sub presiunea facturilor, oamenii se gândesc la fel şi fel de soluţii pentru a depăşi momentul.
„Poate vom închiria o cameră în casa noastră - locuim lângă Universitate - unui student sau ceva de genul ăsta. Nu avem voie să ne luăm un al doilea job, aşa că facem şi noi ce putem”, menționează eronica Blue - editor la arhivele naţionale.
„Fiecare e afectat în alt mod. Problema începe să semene cu un bulgăre care se rostogoleşte şi adună zăpadă”, afirmă Daniel – meteorolog.
La aeroportul din Miami, un terminal a fost închis. Mulţi controlori de trafic aerian, care ar trebui să lucreze neplătiţi, au transmis că sunt bolnavi. Sunt închise mai multe muzee şi parcuri naţionale.
Cele mai afectate de blocaj sunt ministerele de Interne, Justiţie şi Transporturi. Nu primesc bani nici departamentul de agricultură, serviciile de stare civilă, NASA sau departamentul care autorizează alimentele pe piaţa americană.
Economiştii estimează că fiecare săptămână de blocaj costă peste un miliard de dolari. Bani care trebuie plătiţi, desigur, de toţi americanii, inclusiv de cei care nu îşi primesc salariile.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News