Live

Coronavirus. Țara în care distanțarea socială este un privilegiu: Toți ieșim afară la o toaletă comună, toate cele 20 de familii

Data publicării:
Foto: Getty Images

În India, țară cu peste un miliard de locuitori, distanțarea socială pentru limitarea răspândirii coronavirusului nu este foarte simplă, mai ales pentru oamenii săraci care locuiesc în cartiere aglomerate și trebuie să muncească zilnic pentru a asigura hrana familiilor lor, relatează CNN.

Timp de două zile, Jeetender Mahender, muncitor în sistemul de salubritate, nu a îndrăznit să părăsească coliba familiei sale din cartierul Valmiki din Mumbai, cu excepția mersului la toaletă. Situația sa este disperată – coliba în care locuiește nu are apă curentă sau baie, iar rezervele de alimente ale sale și ale familiei sale sunt pe terminate. Dacă nu merge la serviciu, nu va fi plătit.

Mahender încearcă, însă, să se supună carantinei generale instituite de prim-ministrul guvernului indian, Narendra Modi. Timp de 21 de zile, indienii ar trebui să stea închiși în case pentru a limita răspândirea coronavirusului printre cei 1.3 miliarde de oameni care locuiesc în această țară. Până acum, India înregistrat 1024 de cazuri confirmate și 27 de decese.

„Distanțarea socială nu este doar pentru cei bolnavi, ci pentru fiecare persoană, inclusiv pentru tine și pentru familia ta”, a spus Modi în cadrul unui discurs adresat întregii națiuni, săptămâna trecută.

Această măsură ar putea să funcționeze pentru clasa de mijloc și pentru cei bogați, care se pot închide în apartamentele și casele lor, să își îngrijească plantele de pe balcoane sau să se alimenteze din cămările lor bine aprovizionate și să lucreze acasă de pe laptop-urile personale.

Pentru 74 de milioane de oameni care nu se pot bucura de astfel facilități, care trebuie să locuiască în colibe aglomerate și care trebuie să meargă la serviciu în fiecare zi, distanțarea socială pe care o cere Modi este un privilegiu. Fizic dar și economic, ea va fi imposibil de pus în practică.

„Culoarele de pe străzi sunt atât de strâmte încât atunci când trecem unul pe lângă celălalt nu o putem face fără să ne atingem umerii unii celorlalți. Toți ieșim afară la o toaletă comună, toate cele 20 de familii care locuiesc în apropierea colibei mele. Practic, toți locuim împreună, dacă unul dintre noi se îmbolnăvește, toți ne îmbolnăvim”, spune Mahender.

Accesul la apă este unul dintre principalele motive pentru care cei săraci din India trebuie să iasă din case în fiecare zi. Ei trebuie să meargă cel puțin 100 de metri până la cel mai apropiat rezervor de apă care deservește 70 de persoane. În condițiile în care nu au băi sau dușuri în case, această rezervor public este singura lor sursă de apă.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Originea Covid-19 nu este cunoscută nici astăzi. La cinci ani de la debutul pandemiei, OMS cere din nou informații Chinei

India anunță șapte zile de doliu național și funeralii de stat. Pe cine omagiază guvernul de la New Delhi

A murit „Mr. Clean”, premierul care a făcut din India o putere mondială. Manmohan Singh avea 92 de ani

Nouă polițiști de la Secția 16, condamnați după ce au torturat doi tineri. Nouă ani de închisoare pentru un fost lider de sindicat

Partenerii noștri