Coreea de Nord poate produce mai mult uraniu decât în prezent. Câte arme nucleare are Phenianul (raport)
Coreea de Nord poate obține uraniul necesar pentru arme nucleare la fabrica de la Pyongsan, iar imagini din satelit cu deșeuri stivuite sugerează că țara poate produce mult mai combustibil nuclear decât în prezent, potrivit unui nou studiu citat de Reuters.
În ciuda unui moratoriu din 2017 privind testele cu arme nucleare, Coreea de Nord continuă să își construiască arsenalul, iar anul acesta pare să fi repornit un reactor unde care se crede că produce plutoniu pentru arme nucleare.
Potrivit unui studiu publicat în octombrie în revista Science & Global Security de cercetătorii de la Universitatea Stanford University și de la o companie de consultanță minieră din Arizona, Coreea de Nord este capabilă să mărească producția și nu are nevoie de alte fabrici de uraniu.
„Coreea de Nord pare să aibă o capacitate de procesare (a uraniului - n.r.) mult mai mare decât folosește în prezent”, se arată în raport. „Asta înseamnă că poate produce cantități mult mai mari de uraniu natural procesat dacă dorește.”
Fabrica de uraniu de la Pyongsan și mina de uraniu de unde se alimentează sunt singurele surse de minereu de uraniu recunoscute public ale Coreei de Nord, potrivit analizei.
Alte imagini din satelit arată că Coreea de Nord construiește o extindere la reactorul nuclear de la Yongbyon, despre care analiștii afirmă că poate fi folosit la producerea de uraniu pentru arme nucleare.
„Având în vedere programul nuclear al Coreei de Nord, este foarte important să evaluăm și să înțelegem capabilitățile de producție”, au scris autorii unui raport publicat în aprilie.
Aceste capabilități pot da o imagine despre cât de mult își poate extinde Coreea de Nord arsenalul nuclear, cât de mare este amenințarea pe care o reprezintă pentru securitatea internațională și care sunt provocările unui potențial program de dezarmare nucleară, mai arată raportul.
Câte arme nucleare are Coreea de Nord
Câte arme nucleare are Coreea de Nord este o întrebare cheie pentru serviciile de informații americane și sud-coreene, dar și în perspectiva unor discuții privind limitarea arsenalului nuclear al țării.
Statele Unite, care vor ca Phenianul să-și predea arsenalul nuclear, a anunțat că sunt dispuse să se întâlnească cu Coreea de Nord fără condiții prestabilite. În replică, Coreea de Nord spune că o astfel de întâlnire este posibilă doar după ce SUA și aliații săi renunță la politicile ostile față de această țară.
Există puține informații despre armele nucleare al Coreei de Nord, însă David Albright, președintele Institutului pentru Știință și Securitate Internațională, estimează că țara are capacitatea de a produce material pentru patru până la șase ogive nucleare pe an, potrivit Reuters.
Agenția Internațională pentru Energie Atomică (IAEA) a declarat în septembrie că „programul nuclear (al Coreei de Nord - n.r.) se desfășoară la capacitate maximă în ceea ce privește separarea plutoniului, îmbogățirea uraniului și alte activități”.
Ultima inspecție externă a minei de uraniu de la Pyongsan a fost făcută în 1992, de IAEA.
Autorii raportului au folosit inteligența artificială pentru a analiza imaginile din satelit ale fabricii de la Pyongsan.
Minereul de uraniu din mină și de la fabrică este o componentă cheie a producției de combustibil nuclear a Coreei de Nord, inclusiv reactorul de 5 MW, despre care se crede că poate produce plutoniu pentru arme nucleare.
IAEA și alți analiști au declarat în această vară că reactorul pare să funcționeze din nou pentru prima dată după 2018.
Editor : B.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News