Live

Coreea de Nord organizează execuţii publice, la care obligă să asiste rudele condamnaților (raport)

Data actualizării: Data publicării:
Coreea de Nord a continuat practica execuțiilor publice sub conducerea lui kim Jong Un. Foto: Profimedia

Coreea de Nord continuă să organizeze execuţii publice, dar încearcă să le facă mai puţin vizibile pentru lumea exterioară, potrivit unui raport al unei organizaţii cu sediul la Seul. Acest lucru sugerează că Phenianului îi pasă mai mult de imaginea sa pe plan extern. Rudele condamnaților sunt obligate să asiste la execuții.

Organizaţia Transitional Justice Working Group (TJWG) a analizat imagini prin satelit şi a adunat 442 de mărturii cu privire la 23 de persoane împuşcate sau spânzurate în public după instalarea la putere a lui Kim Jong Un, în decembrie 2011.

Transfugi nord-coreeni au relatat că aceste execuţii s-au desfăşurat în locuri strict supravegheate, autorităţile făcând tot posibilul pentru a împiedica scurgerea oricărei informaţii către exterior, potrivit unui raport al TJWG publicat miercuri, scrie Agerpres, preluând AFP.

„În ultimii ani, Coreea de Nord pare să fi ales în mod strategic locuri îndepărtate de zonele de frontieră pentru a pune în aplicare aceste execuţii”, arată organizaţia pentru apărarea drepturilor omului.

„În plus, supravegherea şi controlul spectatorilor din timpul acestor evenimente sunt înăsprite pentru a evita ca informaţii asupra execuţiilor publice să fie difuzate în afara ţării”, adaugă organizaţia, avansând drept motiv „supravegherea internaţională mai mare” asupra încălcărilor drepturilor omului în Coreea de Nord.

Rudele condamnaților, obligate să asiste la execuții

Coreea de Nord este acuzată de mai multă vreme că organizează execuţii publice pentru a-şi supune populaţia prin teroare. Kim Jong Un a ordonat chiar executarea mai multor apropiaţi ai săi, inclusiv a puternicului său unchi, Jang Song Thaek, în 2013.

Coreea de Nord neagă aceste acuzaţii, pe care le califică drept minciuni răspândite de transfugi, şi afirmă că respectă drepturile omului. Această ţară nu publică nicio statistică asupra pedepsei cu moartea.

Din totalul celor 23 de execuţii raportate de TJWG, 21 au avut loc prin împuşcare şi alte două prin spânzurare. Ele s-au desfăşurat adesea în faţa a sute de spectatori, iar familiile condamnaţilor și colegii lor de muncă erau forţati să asiste.

Şapte dintre persoanele executate fuseseră condamnate pentru că au distribuit sau vizionat înregistări video din Coreea de Sud, strict interzise de regimul nord-coreean.

Editor : Bogdan Păcurar

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mișcări de trupe în regiunea Kursk. O parte dintre militarii nord-coreeni au fost transferați spre Belgorod

Un general nord-coreean a fost rănit în regiunea Kursk. „Sunt o țintă absolut corectă”

Ce îi oferă Putin lui Kim în schimbul soldaților trimiși să lupte în Kursk. „Au fost livrate Coreei de Nord echipamente”

Un bărbat condamnat pentru uciderea unei femei a fost executat prin hipoxie cu azot. Este a treia astfel de execuție din lume

Partenerii noștri