Coreea de Nord a lansat o amplă campanie de vaccinare, după patru ani în care și-a lăsat copiii expuși la boli mortale
Coreea de Nord a lansat cea mai mare campanie de vaccinare de la pandemia COVID-19 încoace, după o pauză de patru ani în ceea ce privește imunizarea de rutină, care a lăsat copiii expuși la o multitudine de boli mortale și a crescut riscul izbucnirii unor epidemii. „Acesta este primul pas în restabilirea imunizării de rutină și în eliminarea decalajului care a lăsat copiii vulnerabili la boli care pot fi prevenite”, a declarat Roland Kupka, reprezentantul interimar al UNICEF pentru Republica Populară Democrată Coreeană, scrie The Telegraph.
Țara din Asia de Est, care se află sub dictatura lui Kim Jong Un și este considerată una dintre cele mai represive țări din lume, s-a izolat și mai mult în 2020, pe fondul pandemiei de COVID-19.
Foamete și subdezvoltare
Acest lucru a îngreunat importul de alimente și medicamente, inclusiv vaccinuri, în timp ce lucrătorii umanitari internaționali au fost obligați să plece. Nici după patru ani restricțiile nu s-au relaxat, stârnind îngrijorări cu privire la sănătatea celor aproximativ 26,5 milioane de cetățeni ai țării.
Deși informațiile disponibile cu privire la starea de sănătate a cetățenilor sunt limitate, înainte de pandemie s-a constatat deja că copiii nord-coreeni erau mai scunzi și cântăreau mai puțin decât omologii lor din Coreea de Sud.
De atunci, se crede că nivelul foametei a crescut și se estimează că peste 650.000 de copii nu au primit toate cele trei doze de vaccin pentavalent, care le salvează viața. Acesta protejează împotriva a cinci boli mortale, inclusiv difteria, tetanosul și hepatita B. Este probabil ca mulți alții să fi ratat vaccinurile care previn rujeola, tuberculoza și poliomielita.
Riscurile nevaccinării
Nevaccinarea copiilor împotriva acestor boli înseamnă că este mai probabil ca aceștia să se îmbolnăvească și, eventual, să moară, a explicat Kupka. „De asemenea, riscul de apariție a unor potențiale focare de boli care pot fi prevenite prin vaccinare devine mult mai mare”.
Cazurile de rujeolă din Asia Centrală și Europa, de exemplu, au crescut cu 3.000 % în 2023 față de 2022, ca urmare a unei acoperiri vaccinale mai scăzute, scrie The Telegraph.
Înainte de 2020, Coreea de Nord avea o rată de acoperire vaccinală de 96%, dar aceasta a scăzut la 42% până în 2021, conform datelor UNICEF.
Izolarea „nu va face decât să sporească povara
Aceasta este a patra, dar de departe cea mai mare „campanie de recuperare” pe care Unicef a sprijinit-o din 2021. Organizația se așteaptă să trimită încă două transporturi de vaccinuri până la sfârșitul acestui an. Deși Coreea de Nord ar avea unele capacități de producție a vaccinurilor, acestea nu ar fi la nivelul standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Pentru a restabili nivelurile de vaccinare pre-pandemice, guvernul nord-coreean trebuie să permită personalului internațional al ONU să se întoarcă în țară - ceea ce Phenianul nu a permis încă. În 2020, UNICEF avea 18 angajați internaționali în Coreea de Nord, a căror prezență a contribuit la creșterea încrederii din partea donatorilor internaționali.
Mai mulți alți oficiali ONU și grupuri pentru drepturile omului, inclusiv Human Rights Watch, care a numit țara o „închisoare uriașă”, au îndemnat Coreea de Nord să se deschidă și să permită „asistență internațională de urgență monitorizată”. „Izolarea în continuare a țării nu va face decât să adauge o povară suplimentară asupra poporului nord-coreean care se luptă să găsească hrană pentru familii”, au afirmat oficialii ONU într-o declarație 2023.
Editor : Marina Constantinoiu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News