Live

Compania lui Elon Musk va realiza modulul lunar pe care NASA îl va folosi să repună un om pe Lună în 2024

Data actualizării: Data publicării:
Astronaut păşeşte pe Lună. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Profimedia Images

NASA a ales compania lui Elon Musk, SpaceX, pentru realizarea modulului lunar cu ajutorul căruia agenţia spaţială americană intenţionează să repună un om pe Lună în acest deceniu, începând cu anul 2024, în cadrul programului Artemis, informează BBC.

Modulul lunar urmează a transporta inclusiv prima femeie astronaut care va fi trimisă pe Lună în cadrul programului NASA. De asemenea, un alt scop al programului lunar îl reprezintă aselenizarea primului astronaut de culoare.

Vehiculul spaţial va avea la bază actuala rachetă Starship, testată în prezent de compania SpaceX.

Contractul NASA, în valoare de 2,89 miliarde de dolari a fost câştigat de compania lui Elon Musk  care a concurat împotriva unui consorţiu din care a făcut parte şi Jeff Bezos, care deţine şi el o companie aerospaţială. SpaceX a câştigat licitaţia după ce a prezentat oferta cu preţul cel mai mic.

Imagine din hala unde se construiesc propulsoarele rachetei cu ajutorul căreia NASA vrea să reia misiunile cu echipaj uman pe Lună. Foto: Profimedia Images

Modulul lunar dezvoltat de SpaceX va fi folosit pentru transportarea astronauţilor de pe modulul de comandă care va orbita în jurul Lunii până pe suprafaţa satelitului natural al Pământului.

Noul modul lunar este mult mai spaţios decât cel folosit în cadrul misiunilor Apollo din perioada 1969-1972 în cadrul cărora NASA a reuşit să pună 12 oameni pe Lună.

Vehiculul SpaceX va fi denumit Human Landing System (HLS).

NASA are în vedere reluarea misiunilor cu echipaj uman pe Lună în cadrul programului Artemis, care va include şi înființarea unei baze permanente pe Lună după 2030 - un loc în care astronauții să poată sta perioade îndelungate și din care să organizeze expediții la polul sudic al satelitului Pământului.

De altfel, NASA are în vedere ca aselenizarea să aibă loc exact în zona polului sudic al Lunii - o regiune care abundă în rezerve de apă sub formă de gheaţă, care ar putea fi ulterior folosite pentru a fi convertite în combustibil sau aer respirabil pentru viitorii locatari ai bazei lunare.

Editor : Mihnea Lazăr

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Marea Britanie se transformă în Stalin”. Replica lui Musk, în controversa rolului jucat de X în răspândirea dezinformării

Elon Musk a dezvăluit detalii din proiectul său „radical” de reformare a statului federal american. Ce prevede planul miliardarului

Musk, cel mai bogat om din lume, și lunga listă de conflicte de interese dacă ajunge în administrația lui Trump. „E ridicol de corupt”

Trump a asistat, alături de Elon Musk, la a șasea lansare de test a rachetei Starship

Partenerii noștri