Live

Comemorarea masacrului din Piața Tiananmen, interzisă la Hong Kong pentru prima oară în 30 de ani

Data publicării:
Comemorarea masacrului din Piața Tiananmen în Hong Kong, în 2019. Foto: Profimedia

Poliția din Hong Kong a interzis comemorarea din acest an a masacrului din Piața Tiananmen, o premieră în cele trei decenii care au trecut de la protestele oprite sângeros de regimul de la Beijing.

Hong Kong și Macau erau singurele două locuri din teritoriile chineze unde astfel de evenimente puteau avea loc, relatează BBC. Autoritățile au transmis că decizia a fost luată din cauza pandemiei de coronavirus.

BBC precizează că decizia ar putea să însemne o oprire totală a evenimentului, deoarece China vrea să impună în fosta colonie britanică o nouă lege a securității naționale, prin care se incriminează insultarea imnului național și se interzic revoltele, secesiunea și trădarea.

În China continentală erau interzise deja referirile la evenimentele sângeroase din 4 iunie 1989, o intervenție brutală a forțelor de ordine după șase săptămâni de proteste pașnice împotriva regimului comunist. Rămâne neclar dacă anul viitor va avea loc comemorarea manifestațiilor pro-democrație de acum trei decenii.

Postul britanic de stat a amintit că mai mulți foști miniștri de externe din Marea Britanie i-au cerut premierului Boris Johnson să formeze o alianță globală care să aibă un răspuns coordonat la ceea ce ei au numit „o încălcare flagrantă” a înțelegerilor sino-britanice.

Zilele trecute, Statele Unite au anunțat că sunt pe punctul de a revoca statutul special al Hong Konguluideoarece teritoriul nu s-ar mai bucura de autonomia promisă de China, după preluarea de sub controlul Marii Britanii.

Lee Cheuk Yan, președintele Alianței de sprijin a mișcărilor democratice din China, a spus că interzicerea „irațională” a comemorării din acest reprezintă încheierea înțelegerii „o țară, două sisteme”.

Alianța i-a îndemnat pe oameni să vină în grupuri mai mici de 8 persoane - lucru permis de noile măsuri împotriva răspândirii coronavirusului - și să aprindă candele. De asemenea, oamenii au fost îndemnați să comemoreze evenimentul și în alte părți ale orașului.

La evenimentele din 2019, organizatorii au anunțat participarea a peste 180.000 de persoane, în timp ce poliția a raportat 40.000 de oameni.

Imaginea emblematică din timpul protestelor din Piața Tiananmen, când un bărbat necunoscut s-a așezat în fața tancurilor Foto: Wikipedia

Manifestațiile pro-democrație din Piața Tiananmen, în aprilie 1989, au fost cele mai mari demonstrații politice din istoria Chinei comuniste. Au durat șase săptămâni, în unele zile participând chiar și un milion de oameni. 

În noaptea de 3 spre 4 iunie, tancurile și forțele armate au intervenit în mod brutal pentru a împrăștia manifestanții. Autoritățile au susținut ulterior că nicio persoană nu a fost ucisă în piață, însă, pe baza mărturiilor și dovezilor de la fața locului se estimează că numărul persoanelor ucise variază între câteva sute și câteva mii.

China nu a înaintat până acum vreo cifră oficială cu privire la numărul persoanelor ucise.

(Editor: George Costiță)

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel mai mare mister din istoria aviației. Autoritățile din Malaezia reiau căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Ce este „arma magică” a lui Xi Jinping de care Occidentul se teme la fel de mult ca de arsenalul militar al Chinei

China va avea peste 1000 de focoase nucleare până în 2030. Ce date mai relevă un raport al Pentagonului despre armata Beijingului

Partenerii noștri