Live

Galerie Foto Colecția de mașini confiscată a fiului unui dictator african a fost vândută în Elveția cu zeci de milioane de dolari

Data actualizării: Data publicării:
Sursa foto: Bonhams.com

O colecție spectaculoasă de mașini care îi aparțineau vicepreședintelui din Guineea Ecuatorială a fost scoasă la licitație în Elveția, după o investigație anticorupție, informeaz CNN.

Cele 25 de mașini i-au aparținut în trecut lui Teodoro Nguema Obiang Mangue, vicepreședinte al statului african și fiul președintelui din Guineea Ecuatorială.

Mașinile de lux, printre care Lamborghini, Ferrari și alte mărci exotice, se aflau într-un hangar al aeroportului din Geneva în 2016, când au fost confiscat de poliție în cadrul unei investigații de spălare de bani.

Toate mașinile au aveau la bord doar câteva mii de kilometri și s-au vândut cu mult peste prețul de pornire.

Un model Lamborghini Veneno roadster, una dintre cele nouă produse, s-a vândut cu 8,3 milioane de dolari. Un model LaFerrari s-a vândut cu 2,2 milioane de dolari, în timp ce un model Koenigsegg One - produs în doar șapte exemplare - s-a vândut cu 4,6 milioane de dolari. În colecție se mai afla un McLaren P1, vândut cu 1,1 milioane de dolari, un Aston Martin One-77, vândut cu 1,5 milioane de dolari, dar și un Bugatti Veyron vândut cu 1,3 miliaone de dolari.

Mașinile au fost vândute "în numele statului Geneva și toate sumele obținute vor fi donate", a anunțat casa de licitații Bonhams.

Mașinile au fost confiscate de la liderul african în 2016, iar anul acesta procurorii elvețieni au anunțat că au închis investigația de spălare de bani în cadrul unui aranjament de a vinde mașinile și a folosi banii obținuți pentru programe în Guineea Ecuatorială.

Potrivit Codului penal elvețian, procurorii pot renunța la acuzații în anumite cazuri de acest fel, dacă persoanele acuzate oferă compesații.

Cheltuielile lui Obiang au dus la numeroase investigații în mai multe țări. În 2017 a fost condamnat la o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare pentru delapidare. Anterior, vicepreședintele african a fost de acord să plătească 30 de milioane de dolari în SUA, pentru ca autoritățile americane să renunțe la acuzații într-un caz. În 2018, autoritățile braziliene au confiscat 16 milioane de dolari de la o delegație care îl însoțea pe Obiang.

Tatăl său, Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, este unul dintre cei mai longevivi șefi de stat din Africa. A preluat puterea în 1979, printr-o lovitură de stat, iar în 2016 l-a numit pe fiul său în funcția de vicepreședinte.

Editor web: Vlad Mironescu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum ar putea o casetă cu conţinut sexual să schimbe soarta unei țări (BBC)

Fiii președintelui cu cel mai lung mandat din lume s-au certat din cauza unui avion. Unul din ei, vicepreședinte, și-a arestat fratele

Cel mai longeviv lider de stat a obținut încă un mandat de președinte

Cel mai longeviv președinte din lume încearcă să-și prelungească mandatul vechi de 43 de ani

Partenerii noștri