Live

Chinezii preferă să crească animale de companie în loc de copii, o problemă care dă dureri de cap la Beijing

Data actualizării: Data publicării:
Până în 2030, numărul de animale de companie din China urbană va fi de aproape două ori mai mare decât cel al copiilor mici din întreaga țară. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

China se confruntă cu o populație care îmbătrânește rapid și cu forța de muncă în scădere, după decenii de aplicare a politicii unui singur copil. Guvernul vrea acum ca cuplurile să aibă trei copii, dar, până la sfârșitul anului, se așteaptă ca numărul animalelor de companie din orașele din China să depășească numărul copiilor cu vârsta de până la patru ani, o problemă care dă dureri de cap la Beijing.

China este unul dintre cele mai scumpe locuri din lume pentru a crește un copil, depășind cu ușurință Australia și Franța, potrivit unui studiu realizat de Institutul de Cercetare a Populației YuWa din Beijing la începutul acestui an, conform CNN.

După ce a încheiat politica privind un singur copil în 2016 și a făcut încă o schimbare majoră a politicii privind nașterea în 2021, guvernul vrea acum ca cuplurile să aibă trei copii. Dar Beijingul nu a avut la fel de succes în a stimula nașterile precum a fost în a le descuraja.

Până la sfârșitul anului, se așteaptă că numărul animalelor de companie din orașele din China va depăși numărul copiilor cu vârsta de până la patru ani, potrivit unui raport de cercetare din iulie al băncii de investiții Goldman Sachs, care a examinat cererea în creștere pentru hrana pentru animale de companie.

Până în 2030, numărul de animale de companie din China urbană va fi de aproape două ori mai mare decât cel al copiilor mici din întreaga țară, potrivit proiecției sale. Rata de deținere a animalelor de companie din țară ar fi și mai mare dacă ar fi inclus și numărul de câini și pisici din zonele rurale.

Estimările Goldman Sachs reflectă valorile în schimbare ale unei generații care nu mai subscrie la gândirea tradițională care asociază căsătoria cu a face copii și a transmite descendența familiei.

Economie în plină expansiune pentru animalele de companie

Prevăzând o creștere a vânzărilor de hrană pentru câini și pisici, Goldman Sachs a dezvăluit o tendință care le dă o mare bătaie de cap oficialilor chinezi.

Populația țării a scăzut pentru prima dată în decenii în 2022, ceea ce analiștii au considerat că a fost prima sa scădere de la foametea din 1961 declanșată de planul dezastruos al fostului lider Mao Zedong, Marele Salt înainte. Un an mai târziu, China a fost depășită de India ca cea mai populată țară din lume.

Studiul a descoperit că hrana pentru animale de companie este unul dintre sectoarele de consum cu cea mai rapidă creștere din China, care se extinde în ciuda cheltuielilor altfel anemice. Vânzările au crescut în medie cu 16% în fiecare an între 2017 și 2023, creând o industrie de 7 miliarde de dolari. Valoarea industriei este de așteptat să crească la 12 miliarde de dolari în 2030, a adăugat raportul. Cel mai optimist, hrana pentru animale de companie ar putea deveni o industrie de 15 miliarde de dolari în China în șase ani.

Este departe de acum două decenii, când deținerea animalelor de companie era încă considerată un concept burghez și oamenii păstrau rase mixte ca câini de pază.

Și chiar și acum, deținerea de animale de companie rămâne relativ scăzută, potrivit Goldman Sachs. Anul trecut, procentul gospodăriilor care păstrează câini din orașele chineze a fost de 5,6%, semnificativ mai mic decât vecinii săi și dându-i spațiu de creștere, a spus. Japonia a atins 17,5% în 2009, potrivit raportului.

Previziunile pentru bebeluși nu sunt roz

Previziunile sale pentru bebeluși au fost mai puțin roz. Raportul a estimat că numărul de noi nașteri din China se va contracta cu o rată medie anuală de 4,2% între 2022 și 2030, din cauza scăderii femeilor din grupa de vârstă 20-35 de ani, precum și a reticenței tinerilor de a avea copii.

Ne așteptăm să vedem un impuls mai puternic în deținerea de animale de companie, pe fondul unei perspective relativ mai slabe ale ratei natalității și al unei pătrunderi sporite a animalelor de companie din partea generației mai tinere”, a adăugat raportul.

Multe cupluri spun că le este greu să facă față costurilor crescânde ale creșterii copiilor în vremuri economice incerte. A doua cea mai mare economie din lume se confruntă cu șomaj ridicat în rândul tinerilor și o criză prelungită a proprietății.

Autoritățile oferă acum o serie de stimulente, de la bani în numerar la mai multe concedii pentru creșterea copilului, pentru a promova calitatea de părinte – într-o inversare completă a măsurilor anterioare de a stopa suprapopularea, care au inclus avortul forțat și sterilizarea.

Dar, la fel ca mulți dintre vecinii săi din Asia de Est, noile beneficii nu au prea mult efect.

Populația Chinei a scăzut la 1,409 miliarde anul trecut, micșorându-se doi ani la rând. Rata natalității a scăzut, de asemenea, la 6,39 nașteri la 1.000 de oameni, cea mai scăzută rată de la întemeierea Chinei comuniste în 1949.

Tinerii vorbesc despre o schimbarea a mentalității

Tao, 38 de ani, are o pensiune pentru câini din Beijing. Pentru ea, preferința pentru animalele de companie înseamnă afaceri bune.

Pe măsură ce sărbătoarea de Ziua Națională a Chinei se apropie cu pași repezi, proprietarii de câini se străduiesc să găsească pe cineva care să-și îngrijească câinii în timpul sezonului de vârf al călătoriilor care începe la 1 octombrie.

Am fost aproape complet rezervați pentru acea vacanță”, a spus ea.

Tao are doi câini și nu are copii. Familia ei obișnuia să o preseze să aibă copii, a spus ea, deși știa că nu era viața pe care și-o dorea.

Îmi place stilul meu de viață. Eu și partenerul meu vom călători mult. Îmi place să merg să văd lumea. Deci, ideea de a avea copii nu a fost suficient de atractivă pentru mine”, a spus ea.

Ea simte că mentalitatea tinerei generații s-a schimbat. „Simt că oamenii încep să spună mai degrabă „asta este ceea ce vreau” sau „asta este ceea ce îmi place pentru viața mea”, mai degrabă decât „asta este ceea ce m-a învățat societatea să fac” sau „asta este ceea ce părinții mei vor să fac”, a adăugat Tao.

Stuart Gietel-Basten, profesor de științe sociale și poliție publică La Universitatea de Știință și Tehnologie din Hong Kong, a spus că  animalele de companie și copiii nu se exclud reciproc în China. Dar cuplurile tinere se confruntă cu provocări tot mai mari, de la șomaj la presiunea socială, cum ar fi orele lungi de muncă și așteptarea ca unele femei să renunțe la cariera după naștere, a spus el.

Dacă ai 20 de ani în China și simți nevoia puternică de a îngriji pe cineva, este mult mai ușor să crești un cățeluș, un pisoi sau un iepure decât să găsești un partener cu care să te căsătorești și cu care să faci copii”, a spus Gietel-Basten.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Neverosimil: ”au pus lacătul” pe ”bijuteria” de 10.000.000€ a Bucureștiului, la 6 luni de la inaugurare

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

După Covid, un nou virus provoacă îngrijorare în China. Ce este HMPV și care sunt simptomele

Donald Trump l-a contactat deja pe Xi Jinping, care „este venerat în China”: „Ne vom înţelege foarte bine”

Cine este „Dinte Rupt”, marele mafiot chinez care conduce o rețea uriașă de fraudă online ce produce pagube de miliarde de dolari pe an

Cum a ajuns o femeie din China în topul celor mai influente femei, după ce a decis să-și părăsească soțul abuziv și să plece în lume

Partenerii noștri