Live

China va restricționa exportul a două metale rare folosite la fabricarea cipurilor

Data actualizării: Data publicării:
China va restricționa exportul a două metale rare folosite la fabricarea cipurilor. Foto: GettyImages

China a anunţat luni că impune - începând din august - noi restricţii exporturilor a doua metale rare - galiu şi germaniu - esenţiale în producerea cipurilor electronice, într-un nou episod al rivalităţii cu Statele Unite, relatează RFI.

Galiul şi germaniul fac parte din viaţa de zi cu zi, prin fibra optică, tehnologia LED, celule fotovoltaice, termometre sau imageria medicală.

Aceste semiconductoare sunt esenţiale în funcţionarea multor aparate electronice şi sunt tot mai dificil de obţinut.

China, care este principalul producător de galiu şi de germaniu urmează să condiţioneze exportul de obţinerea unei licenţe în care sunt specificaţi destinatarul final şi obiectul întrebuinţării.

Aprovizionarea cu semiconductori a întreprinderilor care produc cipuri electronice devine tot mai complexă, iar din această cauză China şi Statele Unite duc o bătălie feroce pentru a-şi păstra suveranitatea în acest domeniu, în contextul în care cipurile cele mai performante au devenit elementul-cheie al electronicii civile şi militare.

Beijingul justifică aceste măsuri prin necesitatea „apărării siguranţei şi intereselor naţionale”. El nu citează Washingtonul, însă China doreşte astfel să-şi sporească autonomia în conceperea semiconductorilor, mai scrie RFI, citat de Agerpres.

Washingtonul a introdus în ultimii ani pe lista sa neagră întreprinderi chinezeşti, cu scopul de a le deconecta de la lanţuri de aprovizionare cu tehnologii americane, inclusiv cele mai avansate cipuri.

Statele Unite au consolidat în ultimele săptămâni restricţiile de exportare a semiconductorilor şi exercită presiuni asupra aliaţilor lor să facă acelaşi lucru.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel mai mare mister din istoria aviației. Autoritățile din Malaezia reiau căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Ce este „arma magică” a lui Xi Jinping de care Occidentul se teme la fel de mult ca de arsenalul militar al Chinei

China va avea peste 1000 de focoase nucleare până în 2030. Ce date mai relevă un raport al Pentagonului despre armata Beijingului

Partenerii noștri