Live

China a premiat eroii luptei împotriva COVID, dar l-a „uitat” pe medicul care a dezvăluit existența virusului. Decizia a stârnit furie

Data publicării:

Într-o ceremonie fastuoasă desfășurată în Marea Sală a Poporului din Beijing, liderul chinez Xi Jinping a premiat un grup select de chinezi pentru contribuția lor la lupta împotriva COVID-19 și a lăudat rezistența partidului său la confruntarea cu acest „extraordinar și test istoric ”. A omis însă să-l menționeze pe primul medic care a dezvăluit existența virusului, ceea ce a stârnit furie în țară, relatază The Guardian.

În fața a sute de oficiali ai partidului și cadre medicale, Xi le-a dat medalii de auor epidemiologului Zhong Nanshan, unui expert în medicina tradițională chineză, șefului unui spital din Wuhan, orașul în care a izbucnit pandemia, și unui expert biomedical militar. Au fost de asemenea omagiați peste 40 de angajați din domeniul medical, oficiali locali și polițiști care au murit după ce s-au infectat cu noul coronavirus.

Dar de pe lista eroilor naționali a lipsit un om care a devenit cunoscut în întreaga lume: medicul Li Wenliang, oftalmolog la un spital din Wuhan, care a fost „disciplinat” de autoritățile locale pentru că a încercat să-i avertizeze pe colegii săi despre virus. Avea doar 34 de ani când a murit, în februarie, după ce a contractat virusul.

Furioși că Li nu a fost pe lista celor omagiați, mulți chinezi și-au manifestat supărarea pe Weibo, rețeaua socială agreată în China. Ei au comentat la ultima postare a medicului: „Cel care merită cea mai mare recunoaștere ești tu; „Dr. Li este adevăratul erou al poporului”; „Ei câștigă medalii pe scenă. Tu câștigi medalii în inimile noastre. ”

„Statul îți datorează o medalie. Nu o vei primi, pentru că ar însemna ca această țară să admită că a făcut ceva greșit, iar această țară nu poate face nimic rău”, a scris un utilizator.

Utilizatorii Weibo au criticat ceremonia triumfătoare în care Xi a sărbătorit competența partidului comunist, deși acesta a fost acuzat că a permis focarului din Wuhan să se transforme într-o pandemie care a provocat aproape 900.000 de decese la nivel global. Potrivit cifrelor oficiale, peste 4.600 de persoane au murit în China din cauza virusului, cifră care este însă pusă la îndoială.

De la moartea lui Li în februarie, contul său de Weibo a devenit un loc virtual în care oamenii fie își exprimă durerea, în timp ce alții îl informează pe medic despre cele mai recente întâmplări din viața lor.

„Frate, a trecut mult timp de când nu au existat cazuri locale noi Mă simt ușurată, dar este aproape iarnă, iar rata ridicată de pneumonie este încă înfricoșătoare ”, a scris o utilizatoare într-o postare recentă.

Este, de asemenea, un forum pentru critici. Li, care a vorbit despre pedeapsa sa și a criticat gestionarea de către guvern a crizei coronavirusului este renumit pentru că a spus: „Ar trebui să existe mai multe voci într-o societate sănătoasă”.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Nouă polițiști de la Secția 16, condamnați după ce au torturat doi tineri. Nouă ani de închisoare pentru un fost lider de sindicat

Cel mai mare mister din istoria aviației. Autoritățile din Malaezia reiau căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Ce este „arma magică” a lui Xi Jinping de care Occidentul se teme la fel de mult ca de arsenalul militar al Chinei

Partenerii noștri