Live

Cel mai vechi condamnat la moarte din lume primește dreptul la un nou proces

Data actualizării: Data publicării:
Iwao Hakamada a fost condamnat în 1968 la pedeapsa capitală pentru asasinarea şefului său şi a trei membri ai familiei acestuia. Foto: Profimedia Images

Un tribunal japonez a ordonat luni rejudecarea procesului unui bărbat de 87 de ani considerat cel mai vechi condamnat la moarte din lume, la aproape 60 de ani după condamnarea sa pentru crimă. 

Avocaţii lui Iwao Hakamada au ieşit luni din Înalta Curte din Tokyo după o scurtă audiere, agitând pancarte care cereau un nou proces, în timp ce susţinătorii săi strigau: "Eliberaţi-l pe Hakamada, acum".

"Am aşteptat această zi timp de 57 de ani şi a venit", şi-a exprimat satisfacţia Hideko, sora lui Hakamada şi principala sa susţinătoare.

Japonezul a petrecut peste patru decenii pe culoarul morţii după condamnarea sa în 1968 la pedeapsa capitală pentru asasinarea şefului său şi a trei membri ai familiei acestuia.

Iwao Hakamada a mărturisit crimele după mai multe săptămâni de interogatorii în detenţie, dar apoi a retractat. De atunci el şi-a susţinut nevinovăţia, însă pedeapsa a fost confirmată în 1980, scrie Agerpres, potrivit AFP.

Acest fost boxer a fost eliberat în 2014, un tribunal recunoscându-şi îndoielile privind vinovăţia sa plecând de la testele ADN efectuate pe hainele însângerate, piesa de rezistenţă a acuzării, şi luând decizia de a-i oferi un nou proces.

Însă în 2018, nouă lovitură de teatru, la apelul parchetului Înalta Curte din Tokyo a pus la îndoială fiabilitatea testelor ADN şi a anulat decizia din 2014.

Curtea supremă japoneză a anulat însă la sfârşitul lui 2020 decizia care îl împiedica pe Hakamada să fie judecat din nou în încercarea de a-şi obţine achitarea, o veste pe care sora sa Hideko a primit-o ca pe un "cadou de Crăciun".

Apropiaţii săi acuză sechelele psihologice cu care Hakamada a rămas în peste patru decenii de detenţie pe culoarul morţii, temându-se în fiecare zi că ar putea avea loc execuţia sa prin spânzurare.

În ultimii ani, cererile de revizuire a procesului s-au înmulţit în arhipelagul nipon, din cauza schimbărilor în justiţie, între care şi introducerea de jurii populare pentru crimele grave şi a faptul că procurorii trebuie să prezinte probele materiale acuzării. Nu la fel stăteau lucrurile în trecut, iar asta ducea la situaţia în care mărturisirile deveneau principalele elemente probatorii.

Japonia este, alături de SUA, una dintre ţările industrializate şi democratice care încă recurg la pedeapsa capitală, cu care opinia publică din Japonia este în mare parte favorabilă.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce va face Gisele Pelicot după procesul care a șocat lumea: „Am supraviețuit zilei de 2 noiembrie, pot supraviețui oricărui lucru”

Cinci întrebări care au rămas fără răspuns în urma procesului Pelicot

Încercarea primei companii nipone de lansa sateliți în spațiu s-a soldat cu un imens eșec. Cât a durat zborul rachetei Kairos

Donald Trump nu scapă de condamnare în cazul Stormy Daniels, apelul său a fost respins. Cum explică judecătorul decizia

Partenerii noștri