Live

Galerie Foto Cel mai mic oraș din lume are doar 100 de metri lungime, 30 de locuitori permanenți și se află în Europa

Data actualizării: Data publicării:
Hum, din Croația, cel mai mic oraș din lume de doar 100 de metri lungime și cu 30 de locuitori permanenți FOTO: Shutterstock

Cel mai mic oraș din lume are doar 30 de locuitori și este un exemplu rar de arhitectură medievală bine conservată. Se numește Hum și se află în Croația, provincia Istria. Orășelul este amplasat pe un deal, într-o zonă pitorească, are 100 de metri lungime și 30 lățime, având doar două străzi. În casele fermecătoare locuiesc 30 de oameni, însă populația variază de la an la an, tendința fiind de creștere.

Orașul a fost menționat pentru prima dată în documente în secolul al XII-lea, cu numele de „Cholm”, însă legenda spune că Hum s-a născut când uriașii care construiau orașele din apropiere, pe Valea râului Mirna, au decis să folosească puținele stânci rămase pentru a construi un oraș în miniatură.

Primele construcții datează din secolul al XI-lea, când primul rând de case a fost construit în interiorul zidurilor, pe rămășițele unei fortificații mai vechi. Un turn de veghe, un clopot și primăria au fost construite în secolul al XVI-lea. În mare parte, orașul și-a păstrat aspectul din acele vremuri.

Vizitatorii care intră în Hum sunt întâmpinați de porți placate cu cupru inscripționate cu o scriere veche care îi avertizează pe potențialii răufăcători că vor avea probleme dacă vin cu intenții rele.

Citești și: Cel mai mic stat din lume are un singur locuitor permanent și se află în Europa. Are propria monedă și imn național

Între atracții se numără două biserici și un turn înalt de de 22 de metri, construit în 1552.

Orașul este cunoscut și pentru Biska, un brandy de fructe infuzat cu vâsc, despre care se spune că are o rețetă veche de 2.000 de ani. Băutura se bucură de propria sa sărbătoare specială, la sfârșitul lunii octombrie, în timpul festivalului anual Grappa, la care participă producători locali din toată zona.

De asemenea, în fiecare an este respectat un ritual care datează din secolul al XVI-lea numit „alegerea prefectului”. Bărbații se adună la primărie în ziua orașului Hum, care este în iunie, pentru a alege prefectul orașului, responsabil cu soluționarea litigiilor și stabilirea pedepselor pentru cei găsiți vinovați de conduită nepotrivită.

Editor : D.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Poluare în creștere în marile orașe din România. Care sunt cauzele

Croația își modernizează armata. Donează vechile tancurile sovietice M-84 Ucrainei și cumpără 50 de Leopard 2A8 din Germania

Croaţia va trimite Ucrainei cel puțin 60 de tancuri şi blindate. Ce primește la schimb

Până în 2040 temperaturile extreme vor influența peste 50% dintre orașele țării. București și Craiova vor fi printre cele mai afectate

Partenerii noștri