Live

Cazul turistelor decapitate în Maroc. Parchetul cere executarea criminalilor

Data actualizării: Data publicării:

Procuratura marocană a cerut miercuri punerea în aplicare a condamnării la moarte în cazul celor trei marocani radicalizaţi care au mărturisit că au decapitat două turiste scandinave în decembrie 2018 în numele grupării Stat Islamic (SI), relatează joi France Presse.

Cei trei bărbaţi au fost condamnaţi în primă instanţă pe 18 iulie la pedeapsa capitală, care rămâne teoretică în Maroc din cauza unui moratoriu în vigoare din 1993.

Louisa Vesterager Jespersen, o studentă daneză în vârstă de 24 de ani, şi prietena ei Maren Ueland, o norvegiancă de 28 de ani, au fost ucise după ce îşi instalaseră cortul într-un loc izolat din Munţii Atlas, scrie Agerpres.

În total, 24 de inculpaţi sunt judecaţi de la sfârşitul lunii august de Curtea de Apel din Sale, lângă Rabat, pentru implicarea directă sau indirectă în acest act pe care SI nu l-a revendicat niciodată.

Miercuri, procurorul a cerut pedeapsa cu moartea pentru un al patrulea bărbat care a făcut parte din bandă, dar i-a părăsit pe cei trei înainte de crimă. Condamnat la închisoare pe viaţă în primă instanţă, acest acuzat a negat în mod repetat orice responsabilitate în decapitările comise după plecarea sa.

Avocaţii apărării, la rândul lor, au cerut anularea pedepsei cu moartea pentru principalii acuzaţi, apelând justiţia să efectueze noi expertize medicale privind sănătatea lor mintală. Apărătorul celui de-al patrulea inculpat a subliniat că clientul său nu poate fi condamnat la moarte pentru o crimă la care nu a participat.

Pledoariile apărării vor continua miercurea viitoare, înainte ca Curtea de Apel să-şi anunţe hotărârea.

Pentru ceilalţi 20 de inculpaţi, procurorul a cerut confirmarea pedepselor cu închisoarea de la cinci la douăzeci de ani, sancţionând "constituirea unei bande în scopul săvârşirii unor acte teroriste". El a subliniat în special rolul activ al singurului străin din grup, Kevin Zoller Guervos, un hispano-elveţian de 25 de ani convertit la islam şi stabilit în Maroc, care a primit 20 de ani de închisoare în iulie.

Acest convertit neagă orice implicare directă în dubla crimă, la fel ca toţi cei care nu au participat la decapitare, filmată şi difuzată pe reţelele sociale în acelaşi timp cu un jurământ de fidelitate faţă de SI.

Familia lui Maren, care s-a constituit în parte civilă, cere o creştere a valorii despăgubirilor de la 2 la 5 milioane de dirhami (200.000 la 500.000 de euro), spunând că această sumă va fi investită într-o "fundaţie pentru a lupta împotriva ideilor extremiste".

La rândul său, avocatul părinţilor Louisei şi-a reiterat cererea de acordare a unei despăgubiri de 10 milioane de dirhami (1 milion de euro), care a fost respinsă în primă instanţă, solicitând statului marocan "să se angajeze în responsabilitate în numele solidarităţii sociale, deoarece niciunul dintre acuzaţi nu îşi poate permite să plătească".

Dubla crimă a zguduit Marocul, care a fost cruţat până acum de islamiştii radicali după atentatele ce au făcut 17 morţi în 2011 la Marrakech.

Editor web: A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Turcia a răspuns cu lovituri aeriene în Siria și Irak după atacul terorist de lângă Ankara

Atac terorist la Ankara: șapte morți, inclusiv cei doi atacatori, și 22 de răniți. Doi miniștri indică PKK drept responsabil

Imagini cu explozia de la atacul terorist din Ankara

Alertă de posibil atac terorist în zonele turistice din Sri Lanka. Israel și SUA le cer cetățenilor să plece

Partenerii noștri