Live

Câți oameni vor trăi pe Glob în 2100. Care este ritmul de creștere a populației

Bogdan Păcurar Data actualizării: Data publicării:
FOTO: Getty Images

Omenirea se află în mijlocul unei tranziții semnificative din punct de vedere demografic. Din anii 1960, când am atins vârful sporului natural, cu un ritm de creștere a populației globului de 2,1% pe an, omenirea a intrat pe un trend descendent. Pornind de la proiecțiile Organizației Națiunilor Unite, pe baza unor scenarii privind rata medie a fertilității, este așteptat ca populația globului să ajungă la un ritm de creștere de doar 0,1% pe an la sfârșitul secolului XXI, potrivit unei analize publicate pe platforma Visual Capitalist.

Un grafic realizat de economistul Max Roser arată că populația globului a atins vârful de creștere în anii 1960 (linia roșie din grafic) și de atunci ritmul încetinește continuu. Acest lucru va avea ca efect o creștere mai lentă a numărului de oameni care trăiesc pe Glob (partea albastră a graficului), astfel că la sfârșitul secolului XXI vom fi "doar" 11,2 miliarde de locuitori, față de 7,4 miliarde, câți eram în 2018.

Foto: Visualcapitalist.com

Printre explicațiile acestui fenomen se numără: 

  • scăderea fertilității (pe măsură ce națiunile devin mai bogate și nivelul de trai se îmbunătățește, sporul natural tinde să scadă. Acest lucru se vede mai întâi la țările bogate, iar apoi și la cele în curs de dezvoltare)
  • politicile guvernamentale (politica "copilului unic" din China a avut impact asupra creșterii mondiale a populației și contribuie la scăderea populației Chinei pe termen lung chiar și după ce a fost abandonată)
  • urbanizarea (locuitorii de la orașe tind să aibă mai puțini copii, iar până în 2050 populația urbană va fi cu 2,5 miliarde de oameni mai mare decât în prezent, potrivit proiecțiilor actuale)

Mai puține nașteri, combinate îmbunătățirea sistemului de sănătate, mai ales în țările în curs de dezvoltare, vor modifica dramatic structura piramidei populației.

Foto: Visualcapitalist.com

În timp, este de așteptat ca forma piramidei populației globale să se modifice la Starea 1 (rată mare a nașterilor, rată mare a deceselor) înspre Starea 4 (rată mică a nașterilor, rată mică a deceselor). Acest lucru va conduce și la o creștere a vârstei medii a populației globale. 

An Populația Globului Vârsta medie
1950 2,6 miliarde 23,6 ani
2018 7,6 miliarde 30,0 ani
2050 9,7 miliarde 36,1 ani
2075 10,7 miliarde 39,0 ani
2100 11,2 miliarde 41,6 ani
(Cifrele după 2018 reprezintă proiecții ale ONU)

Vârsta medie a populației globului va fi de peste 40 de ani la sfârșitul secolului, iar în zonele dezvoltate va fi chiar mai mare, în special în Japonia și Europa. Acest lucru va avea efecte profunde asupra modului de viață și a economiei, imposibil de anticipat acum. 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Studiu finanțat de Fundația Bill Gates: În 2100, populația României va scădea sub 8 milioane de locuitori

Semnalul de alarmă al Băncii Mondiale în legătură cu anul 2050

Partenerii noștri