Live

Care este riscul de infectare cu coronavirus în mijloacele de transport în comun

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Getty / Guliver

Pe măsură ce coronavirusul continuă să se răspândească, Guvernele lumii au luat măsuri fără precedent pentru a încerca să oprească acest fenomen, scrie BBC. În unele țări, călătoriile au fost restricționate, în timp ce, în alte state, turiștii își iau propriile măsuri de precauție.

Trenuri și alte mijloace de transport în comun

Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra în corp prin ochi, nas și gură. În mijloacele de transport în comun este recomandată păstrarea distanței de cel puțin 1 metru între pasageri, în special când aceștia tușesc, strănută sau au febră, deoarece picăturile de salivă pot transmite virusul de la o distanță apropiată. Așadar, o mare parte din riscul de infecție în trenuri și autobuze depinde de cât de aglomerate sunt acestea. De asemenea, este important ca mijloacele de transport în comun să fie bine aerisite și igienizate cât mai des. 

Avioane

Aerul dintr-un avion poate avea o calitate mai bună decât cel dintr-un ​​birou sau vreun alt mijloc terestru de transport în comun, scrie BBC.  Profesorul Quingyan Chen de la Universitatea Purdue, care studiază calitatea aerului în diferite vehicule, estimează că aerul dintr-un avion este filtrat la fiecare 2-3 minute, comparativ cu 10-12 minute, într-o clădire cu aer condiționat.

Aerul este curățat de un filtru cu particule de înaltă eficiență (Hepa). Acest sistem poate capta particule mai mici decât sistemele obișnuite de climatizare, inclusiv virusuri, mai precizează sursa citată.


CE TREBUIE SĂ ȘTIM DESPRE CORONAVIRUS

CARE SUNT SIMPTOMELE: Diferența între gripă, răceală şi coronavirus

CARE ESTE SITUAȚIA ÎN ROMÂNIA: Informații oficiale

MIJLOACE DE PROTECȚIE: Cum ne spălăm corect pe mâini

ÎN CE STADIU ESTE DEZVOLTAREA UNUI VACCIN: Progresul înregistrat


În ciuda acestui fapt, din cauza dispunerii scaunelor, riscul de transmitere și infectare cu coronavirus este mare. Mai multe companii aeriene au suspendat cursele dinspre și spre țările cele mai afectate de noul virus, tocmai pentru a limita posibilitatea răspândirii lui.

Vase de croazieră

Vasele de croazieră au ajuns în centrul atenției după ce pasagerii de pe Diamond Princess din Japonia au intrat în carantină, în luna februarie. De asemenea și vasul Grand Princess, a fost ținut în largul coastei Californiei, în timp ce au fost efectuate teste pentru coronavirus pe zeci din cei 3.500 de pasageri ai săi. Nava a acostat luni în nordul Californiei.

Pe vasele de croazieră se îmbarcă numeroși oameni, într-un spațiu restrâns, pentru perioade relativ lungi de timp, comparativ cu un zbor.

Profesorul Chen a explicat faptul că „practica standard pentru sistemele de aer condiționat ale vaselor de croazieră este folosirea aerului exterior cu cel din interior pentru a economisi energie. "Problema este că aceste sisteme nu pot filtra particule mai mici de 5.000 nanometri", citează BBC.

Unui alt vas de croazieră Princess i s-a permis acostarea în Florida după ce doi membri ai echipajului bănuiţi că ar putea fi infectaţi cu Covid-19 au fost testaţi negativ, scrie Agerpres. Cu toate acestea, un al treilea vas de croazieră, Caribbean Princess, este ţinut în largul coastei din Florida pe perioada efectuării testelor pentru coronavirus, potrivit Princess Cruises.

Departamentul de Stat şi Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) i-au sfătuit duminică pe americani, în special pe cei diagnosticaţi cu diferite afecţiuni, să evite vasele de croazieră.

Între timp, la Ottawa, directoarea agenţiei de sănătate publică din Canada, Theresa Tam, i-a avertizat pe canadieni să ''se gândească de două ori înainte de a urca pe nave de croazieră'' din cauza epidemiei de coronavirus.

Editor: I. I. 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Neverosimil: ”au pus lacătul” pe ”bijuteria” de 10.000.000€ a Bucureștiului, la 6 luni de la inaugurare

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Coronavirusul SARS-CoV-2 și răspunsul imun înnăscut. Descoperirile care ajută la dezvoltarea unor medicamente mai eficiente

Medicul de la Casa Albă anunță că starea lui Joe Biden, infectat cu Covid, „s-a ameliorat semnificativ” în ultimele 24 de ore

Casa Albă anunță cum se simte Joe Biden după infectarea cu coronavirus: „Are o stare de slăbiciune generală”

Cazul bizar al pacientului infectat cu coronavirus timp de 613 zile

Partenerii noștri