Galerie Foto Capela înghețată din tărâmul în care „nu există Dumnezeu”: imagini cu cea mai sudică biserică ortodoxă din lume
Cocoțată pe vârful unui deal din apropiere de stația rusească de cercetare Bellingshausen din Antarctica, biserica Sfânta Treime este cea mai sudică biserică ortodoxă din lume, scrie The Guardian.
În fiecare duminică dimineața la ora șase, Denis Ianenkov - un specialist în foraje din Moscova care lucrează cu Expediția rusă în Antarctica - urcă cu greu o scară șubredă până în mica clopotniță a bisericii și deschide ferestrele, lăsând să intre înăuntru vântul înghețat și fulgii de zăpadă.
Ianekov trage de sforile clopotelor pentru a anunța slujba de dimineață.
În căldura și liniștea din capela sub clopotniță, sunetele mașinăriilor din stația de cercetare Bellingshausen a Rusiei nu se aud - nici șuieratul vântului ori generatoarele din Villa Las Estrellas, mica așezare chiliană deasupra căruia veghează biserica rusă.
Preotul Mitrofan Soldatenko, în vârstă de 47 de ani, s-a născut în Ijevsk, un oraș din Republica Udmurtia și s-a alăturat bisercii ortodoxe în calitate de ieromonah după ce a terminat serviciul militar în Siberia.
Soldatenko a fost trimis la biserica Sfânta Treime în 2020, la patru ani după ce Patriarhul Kiril a devenit primul lider al Bisericii Ortodoxe care a vizitat Antarctica.
În timp ce Soldatenko citește rugăciunile de la pupitru pe un ton monoton, strecurând cuvinte în rusă, spaniolă și, uneori, engleză.
Pentru marile sărbători, cum ar fi cea de Paște, biserica primește de obicei între 15 și 20 de credincioși care iau parte la slujbă, dar ambii bărbați spun că liniștea pașnică ce se așterne asupra bisercii este un motivul destul de întemeiat ca să se trezească dis-de-dimineață și să țină slujba.
„Sub paralela 40 Sud, nu există lege; sub paralela 50 Sud, nu există Dumnezeu”
În 2007, în biserica de pe această insulă îndepărtată din Antarctica, o cercetătoare din Rusia s-a căsătorit cu un cercetător chilian.
Marinarii din secolul al XIX-lea care ocoleau Capul Horn - cel mai sudic punct al continentului sud-american - spuneau că „sub paralela 40 Sud, nu există lege; sub paralela 50 Sud, nu există Dumnezeu”, dar în ziua de azi, în Antarctica, există opt biserici.
Biserica Sfânta Treime, înaltă de 15 metri, este singura capelă ortodoxă din Antarctica și a fost construită în 2002 din lemne aduse din Siberia și clopote din Vladimir - un oraș la est de Moscova.
Pe un vârf de deal din apropiere se află o biserică catolică, care ține slujbe ân fiecare duminică, în special pentru militarii staționați la Villa Las Estrellas împreună cu membrii forțelor aeriene și marinei chiliene.
Cea mai veche capelă, Biserica lui Whaler din South Georgia, a fost construită de marinari norvegieni în 1913. Acolo au avut loc serviciile funerare ale lui Sir Ernest Shackleton în 1922, înainte să fie îngropat în cimitirul adiacent.
Soldatenko trăiește în una din cele trei cabine prefabricate împreună cu Ianekov și un alt coleg, acolo unde camerele lor imaculate au lambriuri de lemn și rafturi cu cărți legate în piele.
Noptierele lor sunt decorate cu tăvi pline cu geode și cristale colectate din Peninsula Antarctică.
Soldatenko este bucuros să le arate reporterilor mingea de fotbal primită de ziua lui și chitara la care cântă în zilele lungi de iarnă când zăpada este prea mare ca să poată să se aventureze afară din adăpost.
Prima tentativă de omor din Antarctica a avut loc la stația rusească Bellingshausen
Bellingshausen este și locul în care, în 2018, un cercetător rus a încercat să îl omoare pe unul dintre colegii lui prin înjunghiere - prima tentativă de omor din Antarctica, potrivit New York Post.
Motivul pentru care atacatorul a fost aproape să comită o crimă ar fi fost faptul că victima, care a supraviețuit atacului, i-ar fi dezvăluit colegului său finalul cărților pe care acesta le citea înainte să poată termina de citit cartea.
Antarctica este una dintre cele mai sălbatice și puțin cunoscute locuri de pe Pământ. Vântul poate ajunge să bată cu viteze de peste 300 de kilometri la oră. La stația rusească Vostok, s-a înregistrat cea mai scăzută temperatură din lume: -89,2 grade Celsius.
Editor : Raul Nețoiu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News