Live

Australia trimite armata în Sydney pentru a supraveghea respectarea carantinei. Restricțiile nu au scăzut până acum numărul cazurilor

Data publicării:
În ciuda celor 5 săptămâni de carantină de până acum, numărul de cazuri continuă să crească în Sydney, Foto: Profimedia

Australia a trimis sute de soldați în Sydney pentru a supraveghea aplicarea măsurilor aspre de carantină decretate din cauza unui focar de infectare cu varianta Delta, care a dus până acum la aproape 3.000 de infectări și 9 decese, relatează BBC.

Soldații Forței de Apărare Australiene vor fi supuși unui antrenament în weekend, iar de luni vor începe patrulări prin oraș. Militarii nu vor fi înarmați.

Decizia autorităților a stârnit însă critici, iar mulți oameni au spus că nu este necesară intervenția armatei.

În timpul carantinei, care va rămâne în vigoare până cel puțin pe 28 august, oamenii nu au voie să iasă din casă decât pentru cumpărături, îngrijiri medicale și alte probleme esențiale. Deplasările sunt permise doar pe o rază de 10 kilometri de locuință.

Chiar și așa, în ciuda celor 5 săptămâni de carantină de până acum, numărul de cazuri continuă să crească în Sydney, cel mai mare oraș al Australiei. Vineri au fost raportate 170 de cazuri noi.

Soldații se vor alătura poliției în locuri considerate riscante pentru răspândirea virusului, pentru a se asigura că oamenii respectă regulile. Ministrul de interne, David Elliott, spune că măsura va ajuta, deoarece o mică minoritate a oamenilor crede că „regulile nu li se aplică”.

Alianța juriștilor australieni, un grup pentru drepturile civile, spune însă că desfășurarea armatei este „îngrijorătoare” într-o democrație liberală.

Focarul a afectat în primul rând angajații din domeniile esențiale și familiile numeroase din suburbiile vestice și sud-vest ale orașului, mai sărace și diverse din punct de vedere etnic. Aproximativ două milioane de oameni locuiesc acolo. Criticii măsurii spun că aceste zone s-au confruntat deja cu măsuri „țintite” ale poliției și subliniază că acolo există restricții mai dure decât în restul orașului Sydney.

„Oamenii noștri sunt printre cei mai săraci și se simt oricum marginalizați”, a spus Steve Christou, un primar local.

Criticii măsurii au cerut guvernului să își grăbească campania de vaccinare și să sprijine comunitățile afectate. Rata de vaccinare a Australiei - 17% din populația adultă - rămâne una dintre cele mai scăzute dintre țările OECD.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

China va avea peste 1000 de focoase nucleare până în 2030. Ce date mai relevă un raport al Pentagonului despre armata Beijingului

Un șef de tren a obligat un ofițer rus să-și plătească bagajul suplimentar. Acum va fi trimis pe front, drept pedeapsă

MApN atenționează în legătură cu mai multe ştiri false vizând două proiecte de lege

Doi părinți din Australia au pretins că fiul lor are cancer pentru a primi donații. I-au ras sprâncenele și l-au pus în scaun cu rotile

Partenerii noștri