Live

Atacuri asupra Arabiei Saudite. Rebelii din Yemen au vizat instalaţiile petroliere şi de gaz

Data publicării:
Atacuri asupra Arabiei Saudite. Rebelii din Yemen au vizat instalaţiile petroliere şi de gaz. Foto: Profimedia

Rebelii din Yemen au lansat duminică dimineaţa o serie de atacuri cu drone şi rachete asupra Arabiei Saudite. Atacurile au vizat o uzină de gaz natural lichefiat, o uzină de desalinizare a apei, o instalaţie petrolieră şi o centrală electrică, a anunţat presa saudită de stat.

Atacurile nu au provocat victime, a precizat coaliţia militară condusă de Arabia Saudită care luptă în Yemen. Totuși, rachetele au avariat vehicule civile şi locuinţe din zonă.

Este cea mai recentă escaladare a atacurilor transfrontaliere ale rebelilor asupra Arabiei Saudite, în condiţiile în care negocierile de pace sunt în impas, iar conflictul care a devastat o mare parte din Yemen din 2015 continuă.

Atacurile asupra infrastructurii de energie vin într-un moment în care preţurile la combustibili cresc vertiginos. Referinţa internaţională a petrolului, petrolul Brent, a oscilat duminică la peste 107 dolari, după ce aproape a atins un vârf de 140 de dolari la începutul acestei luni.

Amploarea pagubelor nu este clară. Agenţia oficială de presă saudită a postat diverse fotografii cu pompieri care sting flăcările, precum şi cu maşini distruse şi cratere în pământ care ar fi fost provocate de seria de lovituri cu drone şi rachete balistice.

Recent, Consiliul de Cooperare al Golfului, cu sediul în Arabia Saudită, a invitat părţile beligerante din Yemen la discuţii la Riad, cu scopul de a pune capăt războiului. Oferta a fost respinsă din start de rebeli, care au cerut ca negocierile să aibă loc într-o ţară neutră.

Discuţiile de pace au eşuat când Houthis au încercat să captureze Marib, oraş bogat în petrol, unul dintre ultimele bastioane ale guvernului yemenit susţinut de Arabia Saudită, potrivit Mediafax.

Războiul brutal din Yemen a izbucnit în 2015, după ce rebelii şiiţi susţinuţi de Iran au cucerit capitala ţării, Sanaa, şi o mare parte din nord. Arabia Saudită, care se temea de o prezenţă iraniană la graniţa sa, a lansat împreună cu alte state arabe o campanie aeriană devastatoare pentru a-i alunga pe rebeli şi a restabili guvernul recunoscut la nivel internaţional.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ucraina a atacat pentru prima oară trupele ruse doar cu sisteme terestre robotizate, fără soldați

O rachetă trasă din Yemen a lovit un parc din Tel Aviv. 30 de răniți, în urma atacului

Două aeroporturi de lângă Moscova, închise din cauza atacurilor ucrainene. O clădire rezidențială, lovită de o dronă

Atac ucrainean cu rachete în regiunea Kursk, soldat cu cel puțin șase morți. Guvernatorul rus: „O tragedie imensă pentru noi”

Partenerii noștri