Live

Atac la paradisurile fiscale: Cum încearcă liderii principalelor economii ale lumii să forțeze marile corporații să plătească taxe

Data publicării:
Paradis fiscal, Imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Profimedia Images

Liderii principalelor economii ale lumii ar putea ajunge, până la finalul lunii iunie, la o înțelegere în privința taxării marilor corporații și a companiilor multinaționale. Înființarea unei cote a impozitului pe profit în cazul marilor companii ar reprezenta astfel o premieră mondială care ar schimba „dramatic” sistemul global de taxe, după ani și ani de tentative similare nereușite, informează Politico.

O astfel de măsură ar permite statelor să taxeze giganți precum Facebook sau Amazon prin impunerea unei cote globale a impozitului pe profit, ceea ce ar reduce capacitatea companiilor de a transfera profiturile în state unde beneficiază de scutiri de taxe și impozite.

„Se pare că vom reuși să ajungem la o înțelegere și să stabilim o cotă a impozitului, la nivel global”, a declarat ministrul german al Finanțelor, Olaf Scholz.

Miniștrii de finanțe ai statelor G7 (principalele șapte țări industrializate ale lumii) au fost de acord cu ideea înființării unei cote a impozitului pe profit la nivel global pentru multinaționale, în cadrul summitului G7 organizat la Londra la începutul lunii iunie.

După ce Statele Unite au propus un impozit minim de 15% pe profitul companiilor valabil la nivel global, Franța, Germania și Italia au declarat că noua propunere este o bază bună pentru încheierea unui acord internațional până în iulie.

Întrevedere a liderilor G7. Foto: Profimedia Images

Dacă s-ar adopta, o astfel de decizie istorică ar veni în contextul în care guvernele lumii se confruntă în prezent cu niveluri record de împrumuturi provocate de pandemia de coronavirus.

Taxarea multinaționalelor ar aduce astfel venituri de zeci de miliarde de euro în bugetul UE. Mai exact, Uniunea Europeană ar obţine venituri suplimentare de 50 de miliarde de euro de pe urma taxării marilor corporații, dacă se va ajunge la un acord în cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică cu privire la un impozit minim de 15% pe profitul companiilor valabil la nivel global.

Cum se încearcă limitarea marilor companii să-și mute profiturile în paradisuri fiscale pentru a scăpa de taxe

Miniștrii de finanțe ai statelor G7 au propus ca fiecare țară să aibă dreptul de a taxa cu cel puțin 20% din profitul înregistrat de o companie în interiorul granițelor sale, atâta vreme cât respectiva companie ar avea o marjă de profit de 10%.

Pentru a putea include în această „schemă” și companii precum Amazon, care declară că au, la nivel global o marjă de profit mai mici de 10%, se propune taxarea acestor companii, indiferent de țara în care aceasta înregistrează profit.

„În felul acesta, facem dreptate”, a spus ministrul francez al Economiei, Bruno Le Mair. „Vă reamintesc că, de pe urma acestei crize economice, cel mai mult au de câștigat giganții tech. Și fix aceștia sunt și cei care plătesc cele mai puține taxe”.

Foto: Profimedia Images

Rămâne însă o necunoscută, și anume China, a doua economie a lumii: întrebarea este dacă guvernul chinez va accepta, alături de celelalte mari economii ale lumii, impunerea unei astfel de taxe.

În plus, marile companii financiare internaționale fac, în prezent, un lobby intens pentru a nu fi incluse și ele în categoria multinaționalelor care vor trebui să plătească acest impozit global.

Sprijinul din partea G7 (Japonia, SUA, Canada, UK, Franța, Germania și Italia) va fi esențial pentru a obține o susținere și mai amplă în cadrul reuniunii G20 (reprezentat de țările G7 și economiile „emergente” ale lumii), unde miniștrii de finanțe ai acestor țări se vor întâlni în Italia, în perioada 9-10 iulie.

O astfel de reformă ar limita capacitatea marilor companii de a-și muta profiturile în paradisuri fiscale pentru a scăpa de taxe. Un exemplu elocvent în acest sens îl reprezintă cazul filialei irlandeze a companiei Microsoft care a realizat un profit de 315 miliarde de dolari anul trecut, dar nu a plătit niciun impozit pe profit, deoarece este înregistrată în Insulele Bermude, care este paradis fiscal.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Postarea fiului lui Trump, Eric, despre cumpărarea altor țări de pe Amazon, a devenit virală. „Ne-am întors!”

Meta a fost amendată în UE cu 251 de milioane de euro din cauza piratării a trei milioane de conturi Facebook în 2018

CNA a dispus eliminarea materialelor legionare de pe YouTube și Facebook și a sesizat DNSC privind site-uri extremiste

ChatGPT devine motor de căutare asemănător Google. Și alţi giganţi ai tehnologiei au lansat servicii similare în 2023 şi 2024

Partenerii noștri