Live

Cutremur de magnitudine 6,4 în Japonia, urmat de alertă de tsunami. Zgâlțâituri groaznice, pagube încă în curs de evaluare

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Agerpres

Un tsunami de mici dimensiuni s-a produs marţi seara în nord-vestul Japoniei, în urma unui cutremur puternic, care s-a produs la o adâncime mică. Avertizarea de tsunami a fost ridicată după două ore şi jumătate, fără să se fi înregistrat deocamdată pagube majore sau răniţi grav, relatează News.ro, care preia informații ale agenției France-Presse.

Magnitudinea de moment a cutremurului, care a avut loc la ora locală 22:22 (16:22, ora României), a fost de 6,4,  potrivit estimării Institutului american de geofizică USGS. Seismul s-a produs însă la o adâncime de numai 12 kilometri. Agenţia Naţională japoneză de Meteorologie l-a evaluat, după o metodă diferită, la 6,7, după o primă estimare de 6,8.

Avertizarea de tsunami a vizat o porțiune a coastei de nord-vest a Insulei Honshu, principala insulă din arhipelag, în prefecturile Yamagata, Niigata şi Ishikawa. După ce s-a produs un val de mici dimensiuni, de până la un metru, avizul de tsunami a fost ridicat miercuri, către ora locală 1:00 (marţi, ora 19:00, ora României).

Autorităţile recomandă totuși evitarea zonei de coastă, ca măsură de precauţie.

Urmările cutremurului

Aproximativ 600 de persoane s-au refugiat în clădiri publice, în localitatea Murakami, în prefectura Niigata - cea mai afectată.

„S-au simțit zguduituri cu adevărat puternice”, a declarat un comentator de la postul public NHK, care şi-a întrerupt imediat programele pentru a difuza informaţii despre acest cutremur, resimţit într-o mare parte a insulei Honshu, inclusiv la Tokyo.

În mai multe localităţi, zguduiturile au atins o intensitate de peste 6+ pe scala japoneză ce măsoară cât de tare sunt resimțite cutremurele, un nivel la care este considerat dificil să rămâi în picioare.

Camere NHK ce se declanşază automat în caz de curtremur au surprins groaza într-unul dintre birourile locale ale postului, în momentul seismului.

Centrele de apel ale serviciilor de urgenţă au fost suprasolicitate, au avut loc pene de curent, scurgeri de gaze, iar trenurile au fost oprite, potrivit NHK. Mai multe șosele au fost, de asemenea, închise.

Companiile de electricitate nu au semnalat, totuși, anomalii la instalaţiile situate în perimetrul afectat.

Potrivit unui martor, clienţi ai unui bar au părăsit localul, după ce sticle şi alte obiecte au căzut, însă presa şi autorităţile nu au anunţat imediat pagube majore în regiunea cea mai afectată.

„Nu am putut să stabilim încă o imagine precisă a situaţiei, continuăm să colectăm informaţii, însă pentru moment nu am primit vreo semnalare a unor pagube sau persoane rănite” grav, a declarat pentru AFP un funcţionar din cadrul autorităţilor locale din prefectura Niigata.

Pompieri au anunţat, la rândul lor, că două femei au fost rănite - o sexagenară şi o femeie în vârstă de 82 de ani, care „au căzut din cauza seismului, dar sunt conştiente”.

Cutremurul a avut loc noaptea, într-o zonă în mare parte rurală şi nu este uşor să se evalueze totul rapid. NHK a anunţat alunecări de teren în timp ce locuitori erau pe cale să evacueze locuinţe.

Guvernul a înfiinţat o celulă de criză specială, pentru a urmări situaţia şi a pune în aplicare dispoziţiile necesare, a pecizat un purtător de cuvânt al Exercutivului Yoshihide Suga, într-o conferinţă de presă.

O regiune în care au loc cutremure frecvent

„Este foarte posibil să aibă loc noi cutremure puternice, fiţi atenţi”, repetau în buclă comentatori de la alte posturi de televiziune, insistând asupra pericolului în apropiere de coastă.

Seisme secundare sunt uneori mai puternice decât primul cutremur, a avertizat un expert ştiinţific la NHK.

Japonia se află la joncţiunea a patru plăci tectonice şi înregistrează anual aproximativ 20% dintre cele mai violente seisme din lume.

Japonezii încă îşi mai amintesc tsunamiul de la 11 martie 2011 care, în urma unui cutremur produs în larg, care a avut magnitudinea 9. Valul seismic a ucis 18.500 de persoane şi a provocat accidentul nuclear de la Fukushima.

Regiunea Niigata (nord-vest) a fost deja afectată de cutremure cu victime în 2004 şi 2007, care au antrenat oprirea Centralei Nucleare Kashiwasaki-Kariwa, cea mai importantă din ţară, cu şapte reactoare, o  instalaţie care a fost doar parţial repornită, după care a fost din nou oprită din cauza unor noi dispoziţii, după tsunamiul din 2011.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Japonia, îngrijorată de implicarea Coreei de Nord în războiul din Ucraina. Declarația ministrului nipon de externe, în vizită la Kiev

Drum rulant automat pentru mărfuri între Tokyo și Osaka. Planul Japoniei, pe fondul crizei de șoferi livratori

Prima zăpadă din acest an pe Muntele Fuji. Niciodată până acum nu a mai nins atât de târziu pe cel mai cunoscut munte al Japoniei

Cel mai puternic bombardier strategic american a fost desfășurat pentru exerciții aeriene în peninsula coreeană

Partenerii noștri