Live

Adolescenţii top-secret. Cum recrutează NSA liceeni direct de pe băncile şcolii

Data publicării:
FOTO: Getty Images

Serviciile de informaţii din Statele Unite recrutează, mai nou, şi din rândurile elevilor de liceu, relatează CNN. Tinerii care ajung să lucreze pentru NSA şi CIA primesc autorizaţie pentru accesul la informaţii clasificate şi au şansa să-şi construiască o carieră încă de pe băncile şcolii.

Prietenii de liceu ai lui Summer cred că ea le monitorizează telefoanele şi le ascultă conversaţiile. Speculează tot felul de lucruri în legătură cu lucrurile pe care le face la serviciu şi o acuză în glumă că este spioană.

Le place să se distreze pe seama acestui lucru”, spune Summer. Prietenii ei au, însă, o scuză pentru comportamentul lor – când tânăra de 18 ani nu este la şcoală în Maryland, ea munceşte la Agenţia de Securitate Naţională din Fort Meade.

Summer lucrează în „ceva ce are legătură cu securitatea cibernetică”. Aşa răspunde ea atunci când este întrebată cu ce ar putea să se ocupe o adolescentă la NSA, organizaţie care dirijează eforturile comunităţii de intelligence din Statele Unite pentru obţinerea de informaţii şi spargerea de coduri.

La fel de discreţi sunt şi Brianna şi Simon, alţi doi liceeni care au intrat în programul de stagiari de la NSA şi care au declarat de-a lungul ultimului an că s-au ocupat de traduceri şi securitate cibernetică.

Cei trei, toţi în vârstă de 18 ani, tocmai ce au absolvit liceul în Maryland şi se află printre cei 150 de liceeni care au participat la un program de studiu şi muncă la NSA. Munca în această agenţie le dă acces la multe informaţii şi secrete importante ale ţării.

Pentru a lucra la NSA, au avut nevoie de autorizaţie de securitate pentru informaţii ultra-secrete, ceva nu foarte uşor de obţinut şi o responsabilitate imensă pentru oricine, cu atât mai mult pentru nişte adolescenţi care fac parte din generaţia care a copilărit pe reţelele sociale şi e obişnuită să distribuie orice informaţie.

Simon, unul dintre adolescenţi, spune că obţinerea autorizaţiei pentru informaţii ultra-secrete este o „cheie de aur” care îi va deschide multe uşi în viitor. „În mod evident există un simţ al responsabilităţii în privinţa lucrurilor pe care trebuie să le faci. Mi se pare grozav faptul că au încredere în nişte liceeni şi că atât de mulţi dintre noi pot să înceapă să-şi construiască o carieră încă de acum. E o oportunitate extraordinară”, a spus el.

Recrutorii de la NSA şi de la alte servicii de informaţii, precum CIA, care au şi ei programe similare, ştiu că atunci când vor să angajeze tineri inteligenţi, determinaţi şi axaţi pe ştiinţă, tehnologie, inginerie sau matematică trebuie să intre în competiţie cu lucrurile interesante şi salariile mari pe care le oferă cei din Silicon Valley. Strategia lor este de a recruta oameni cât mai tineri şi de a îi impresiona cu lucrurile pe care le pot face la serviciu.

Odată ce ajung aici, îşi dau seama de importanţa muncii pe care o fac în fiecare zi şi văd că pot face aici lucruri pe care nu le pot face nicăieri altundeva”, spune Courtney, recrutor la NSA.

NSA foloseşte aplicaţii pe internet, reţele sociale şi târgurile de locuri de muncă pentru a recruta elevi şi studenţi. Profilul potenţialilor angajaţi evoluează, însă, în permanenţă, conform oficialilor agenţiei.

Editor: Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce este „arma magică” a lui Xi Jinping de care Occidentul se teme la fel de mult ca de arsenalul militar al Chinei

Prioritate: Donețk. Rușii avansează 9 kilometri pe săptămână în sudul Ucrainei, în ciuda pierderilor mari

Informații secrete din bazele de date ale statului, vândute unor clienți bogați. Procurorii din Milano au făcut arestări

Un cunoscut pilot de bombardiere, ucis cu ciocanul în Rusia. El a omorât zeci de ucraineni în atacuri asupra unor obiective civile

Partenerii noștri