Live

Actorii care pun voci în jocurile video protestează față de companiile care „folosesc abuziv AI-ul” și anunță grevă

Data publicării:
Greva intervine după negocieri rămase fără rezultat între SAG-AFTRA şi mai multe companii majore din sectorul jocurilor video. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Actorii care îşi împrumută vocile sau mişcările pentru numeroasele jocuri video produse în California vor intra în grevă pentru a cere garanţii în legătură cu utilizarea inteligenţei artificiale (AI), a anunţat joi Sindicatul actorilor americani (SAG-AFTRA).

Greva va începe vineri la ora locală 00:01 din Los Angeles, potrivit unui comunicat dat publicităţii de acest sindicat.

Ea intervine la peste un an şi jumătate de negocieri rămase fără rezultat între sindicat şi mai multe companii majore din sectorul jocurilor video, precum Activision, Disney, Electronic Arts şi Warner Bros. Games.

"Nu vom accepta o convenţie colectivă care să le permită companiilor să folosească abuziv AI-ul în detrimentul membrilor noştri. Prea mult înseamnă prea mult", a denunţat preşedinta SAG-AFTRA, Fran Drescher, fosta protagonistă a serialului TV "The Nanny".

"Atunci când companiile vor dori în mod serios să propună un acord cu care membrii noştri vor putea să trăiască - şi să lucreze -, vom fi acolo, pregătiţi să negociem", a adăugat ea.

Reînnoirea acestei convenţii colective de muncă vizează aproximativ 2.600 de artişti care fac dublaj de voce în jocuri video sau ale căror mişcări sunt folosite de tehnici de animaţie ale personajelor create pe computer.

Folosirea AI în această industrie stârneşte îngrijorări, deoarece noua tehnologie permite în zilele noastre reproducerea vocii unui actor sau crearea unei replici digitale a unui cascador fără consimţământul acelei persoane şi fără o plată echitabilă.

La fel ca în cazul actorilor americani de film şi de televiziune, care au avut câştig de cauză în faţa marilor studiouri după o grevă istorică ce a paralizat în mare parte industria de la Hollywood în 2023, sindicatul SAG-AFTRA a cerut garanţii din partea reprezentanţilor industriei de jocuri video.

"Este uimitor că studiourile de jocuri video nu au învăţat nimic din lecţiile de anul trecut", a declarat negociatorul-şef al sindicatului, Duncan Crabtree-Ireland.

Confruntaţi cu blocarea negocierilor, artiştii din industria jocurilor video au autorizat sindicatul încă din septembrie 2023 să declanşeze o grevă. Convenţia colectivă care reglementează condiţiile lor de muncă a expirat în noiembrie 2022.

"Suntem dezamăgiţi că sindicatul a ales să se retragă (din negocieri - n.red.) în condiţiile în care suntem atât de aproape de un acord, iar noi suntem pregătiţi să reluăm negocierile", a declarat Audrey Cooling, purtătoare de cuvânt a producătorilor de jocuri video, într-un comunicat.

Conform declaraţiilor sale, oferta patronatului include "creşteri salariale istorice" şi "protecţii semnificative" în ceea ce priveşte utilizarea inteligenţei artificiale, inclusiv "obligativitatea de consimţământ şi o compensaţie echitabilă" pentru artişti.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Neverosimil: ”au pus lacătul” pe ”bijuteria” de 10.000.000€ a Bucureștiului, la 6 luni de la inaugurare

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

MAE a emis o atenționare de călătorie pentru românii care merg în Portugalia

Europa, acaparată de greve de călătorie. Pe ce aeroporturi vor fi afectate zborurile și ce trenuri vor avea întârzieri 

MAE a emis o atenționare de călătorie pentru românii care merg în Italia

„Europa”, scandarea serii la mitingul pro-democrație din București. Mii de oameni s-au adunat în Piața Universității

Partenerii noștri